woensdag 4 november 2009

Vintage Brighton

Stedentrip? Ga eens naar Brighton. Deze Engelse badplaats is een hotspot voor vintageliefhebbers en bovendien de Gay Capital van het Verenigd Koninkrijk, compleet met jaarlijkse parade en travestieshows. Brighton is kleurrijk, bruisend en mixt geschiedenis met amusement. Tante keek haar ogen uit.

Photobucket

Brighton Pier is 524 meter lang en is gebouwd in 1899. De pier geeft uren flaneerplezier. Hier liepen de dames in hun lange rokken al een eeuw geleden langs eettentjes en draaimolens. De pier bevat verschillende gokpaleizen met een keur aan typisch Engelse speelautomaten, waar je met een een pond op zak al een tijdje zoet bent. Sla echter de knuffelgrijpbakken over. Die geven niet thuis.

pierbrighton

draaimolen

Het zwartgeblakende staketsel in de verte is de oudere, Victoriaanse West Pier, die in 2004 volledig afbrandde. Deze pier was de mooiste van de twee, met concertzaal en theater. Tante vindt het erg jammer die nooit gezien te hebben.

Onder de boulevard, grenzend aan het strand, stuitten Tante en Nonkel op het Museum of Penny Slot Machines. Je koopt er grote oude pennies en kan dan de verschillende machines uitproberen. Van bewegende kerkhoven en spiritistenkamers tot prehistorische flipperkasten.

Photobucket

pennymachine3

Ook staan er diverse kinetoscopen (op de foto hieronder). Deze individuele kijkasten, geĆÆntroduceerd op de wereldtentoonstelling in Chicago van 1893, zijn voorlopers van de cinema. De toeschouwer draait zelf aan de handel en ziet verschillende kaartjes voorbij flippen. Zo wordt de illusie van beweging gecreĆ«erd. De kinetoscopen bevatten veelal ondeugende erotische filmpjes van schaarsgeklede dames, dus Tante liet Nonkel er snel aan voorbij gaan...

pennymachine2

Een geweldige bezienswaardigheid is het Royal Pavillion. Dit paleis in Fata Morgana-stijl was het lusthof van George IV (1762-1830), die aan de macht kwam toen zijn vader, the Mad King George, vanwege zijn gekte koning-af werd verklaard. Dit kleine paleis werd een echt vrijgezellenhol, waar veelvraat George IV decadente feesten gaf. Toen Victoria koningin werd is ze er maar enkele malen geweest. Het was nu niet bepaald geschikt als comfortabel vakantiehuis voor een gezin met kinderen.

royalpavillion2

royalpavillion1

Tante mocht het interieur niet fotograferen, maar het was werkelijk adembenemend; kitscherig en overdadig. Deze prent van John Nash uit 1826 geeft een goede indruk. Zo ziet het er na een grote restauratie nog steeds uit.

banquetinghallnash

De kleine lanes in Brighton herbergen dure antiekzaken en juweliers, maar voor het betere vintagewerk loopt u een stukje door naar de North Lanes. Deze wijk is hipper dan hip. Muurschilderingen, eettentjes, een beroemd stand-up comedy theater en veel vintage en vintage-inspired winkeltjes. Opvallend veel jongeren in Brighton kleden zich in jaren '50 pin-up en rockabilly-stijl en op de Pier worden kostuumwedstrijden gehouden en rock 'n roll avonden georganiseerd. Dus als dat je favoriet modedecennium is, is Brighton ook the place to be!

muurschildering

Met uitzondering van de eerste afbeelding zijn alle foto's genomen door Tante en Nonkel, zomer 2009.

1 opmerking:

  1. Brighton is fantastisch, ik ben er ook jaren geleden geweest en heb veel van dezelfde locaties bezocht!
    De pier, de Penny Arcade and het paleis.
    Allemaal even prachtig, helemaal voor een nostalgische Anglofiel als ik!

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.