maandag 2 november 2009

Houten paardje

Photobucket

My lovely horse...
Soms heb je iets al jaren in de kast staan zonder te weten wat het is. Tante kocht dit houten paardje 20 jaar geleden op de vrijmarkt in Middelburg. Internet was nog in geen velden of wegen te bekennen en pas onlangs kwam ze op het idee het beestje eens te googlen. Op het merkje staat namelijk: nooitgedagt-ijlst-wett.ged.

En wat blijkt? De Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt en Zonen N.V uit Ijlst produceerden een eeuw lang (timmer)gereedschappen. De naamsbekendheid heeft het bedrijf voornamelijk te danken aan de productie van schaatsen, eigenlijk een bijproduct.

nooitgedagt2

Jan Jarigs Nooitgedagt begon in 1865 op de zolder van zijn huis met het produceren van schaven en schaatsen. De zaken gingen goed en hij nam personeel in dienst, kocht het naastgelegen pand en breidde het assortiment uit. Tijdens de economische crisis in de jaren ’30 greep het familiebedrijf elke mogelijkheid aan om geld te verdienen en men begon met het produceren van houten speelgoed. In 1975 stopte Nooitgedagt met de speelgoedlijn, vanwege de komst van plastic speelgoed en de concurrentie uit Japan en de Oostbloklanden. Vanaf dat moment produceerden de fabrieken enkel nog gereedschap, maar toen er aan het einde van de jaren ’90 geen opvolging meer was, werd het bedrijf verkocht.

nooitgedagt1

Zo zie je maar: hoewel het niet duidelijk is hoe oud dit paardje precies is, is het indirect een product van de economische crisis in de jaren ‘30, net zoals de musicals van Busby Berkeley die Tante eerder besprak. Soms levert recessie iets moois op...

Bron: Website Nooitgedagt

nooitgedagt3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.