dinsdag 3 november 2009

Oorsprong van de Moonwalk

The Origins Of The Moonwalk from Marcelo Sousa on Vimeo.Michael Jacksons handelsmerk was de moonwalk; een danspas waarbij hij naar voren leek te lopen maar tegelijk met vaart naar achteren gleed. Deze moonwalk was mede de oorzaak van zijn grote doorbraak als soloartiest. Toen het platenlabel Motown 25 jaar bestond werd dat gevierd met een televisiespecial. Voor het oog van een wereldwijd televisiepubliek en een zaal vol Motown-sterren playbackte Michael Jackson zijn hit Billy Jean. Toen hij tijdens de gitaarsolo de moonwalk deed, ging iedereen uit zijn dak. Een ster was geboren.

Maar de moonwalk was niet nieuw. Onder de naam ‘backslide’ werd deze al tientallen jaren uitgevoerd door zwarte artiesten. De oudste opname van de moonwalk is een optreden van tapdanser Bill Bailey uit 1955 (0.41 in het filmpje).

Jacksons kracht was het herkennen van bruikbaar materiaal uit heden en verleden en het vervolgens om te vormen tot zijn eigen, unieke bewegingsidioom. Al zoekend naar de inspiratiebronnen van Jackson deed één filmfragment Tante werkelijk van haar stoel vallen. In het volgende filmpje danst de bekende choreograaf Bob Fosse in de film The Little Prince uit 1974(!). Iemand was zo voortvarend er de muziek van Billie Jean alvast onder te zetten:

3 opmerkingen:

 1. Het is verbazend hoe veel dingen er niet origineel zijn en hoe veel van alles wat men tegenwoordig 'koel' of 'vet' vind uit de jaren 30 of vroeger komt.
  Ik beleef er veel plezier van de hippe jeugd een Rap nummer te laten horen uit... 1939!
  Altijd lachen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bovenstaand filmpje is niet meer te vinden. Wel deze (is het dezelfde compilatie?): http://www.youtube.com/watch?v=35nIo8aBw-g

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je, Renske! Heb het inmiddels vervangen door de vimeo-versie. Draai het geluid overigens maar uit; wat een herrie.

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.