vrijdag 6 november 2009

Jurk 1835-1840

Photobucket

Soms gaat een kledingstuk generaties lang over van moeder op dochter. Uiteindelijk belandt het in de verkleedkist van oma, om enkel met carnaval het daglicht nog te zien. Dit overkwam deze jurk. Tante Patent nam de jurk van haar oma zaliger mee naar huis, want ze vermoedde wel dat het om een heel oud exemplaar ging.

Om de jurk te dateren dook Tante in haar boekenkast en ze keek naar het materiaal, de constructie en het model van de jurk. Zo kwam ze tot de conclusie dat deze jurk dateert uit de periode 1835-1840. Dat is oud...

Photobucket

Photobucket

De jurk bestaat uit een bovenlijfje en een rok. Het model van de rok dateert nog duidelijk van vóór de crinoline (hoepelrok), aangezien deze is aangerimpeld en nog niet zo heel erg wijd is. De rok werd gedragen met veel onderrokken.
De jurk is met de hand genaaid. Het materiaal is grofmazig geprint katoen, vermoedt Tante, wat erg populair was tijdens de romantiek. Het bovenlijfje en de rok sluiten beiden met haakjes. De belangrijkste aanknopingspunten voor de datering van jurken uit de 19de eeuw vormen echter de mouwen en de hoogte van de taille.

Photobucket
detail mouw

Photobucket
achterzijde

Photobucket
detail zijkant

De taille is iets verhoogd en loopt rond. Dit is kenmerkend voor jurken omstreeks 1835. De taille is namelijk lager dan de empire stijl die we allemaal kennen uit Jane Austen-verfilmingen en hoger dan die van de Sissi-jurken. De mouwen volgen de ronding van de arm en bestaan uit twee delen. Het deel dat net boven de elleboog begint is aangerimpeld en wijd van boven. De mouwen sluiten strak rond de polsen. De schouders zijn decoratief gerimpeld. Tante vond ter vergelijking de volgende jurken uit dezelfde periode:

Photobucket
De rechterjurk dateert uit 1837. Kyoto Costume Institute.

victoriaalbert
Jurk 1837-1840. Victoria and Albert Museum, London. Dit is duidelijk een chiquer exemplaar.

augusta
augusta2
Beide jurken 1835-1840. Let op de gerimpelde schouders bij de laatste jurk. www.augusta-auction.com

De jurk uit oma's verkleedkist was er één voor overdag, waarschijnlijk gedragen door een dame uit de gegoede burgerij. Jurken uit het verleden willen nog wel eens afwijken van de exemplaren die we zien op modeplaten en in musea. Modeplaten zijn vaak zeer gestileerd en jurken in musea komen meestal uit de kast van puissant rijke dames, die ze een enkele keer naar een bal droegen. Deze jurk heeft het zwaarder te verduren gehad en is misschien door de jaren heen versteld om met de mode mee te gaan. Niet zo oogverblindend dus, maar wel representatief voor het leven van alledag.

Enfin…wat een vondst. Tante is er nog van ondersteboven. Moraal van het verhaal: kijk eens onderin de verkleedkist. Voor je het weet heb je een museumstuk in je handen.

PS: De jurk is vies en verkleurd en hier en daar zit een gat. Tips voor conservering zijn welkom.

1 opmerking:

  1. Allereerst bedankt voor de reaktie in ons gastenboek.
    Wat een bijzondere aanwinst voor je collectie vintage spullen. Ik heb ook wel eens op Ebay gezocht om kinderjurkjes uit de 19de eeuw maar ben nog niet tot kopen gekomen. Het zou toch veel meer waarde hebben als het van je eigen over-over grootouders is geweest. Jammer dat je die jurken niet meer kan dragen tegenwoordig, het is gewoon niet praktisch meer.
    Gejaagd door de Wind is een van mijn favoriete films, niet alleen om het verhaal maar ook om al die prachtige jurken getoond door de hele film heen.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.