dinsdag 24 november 2009

The Nicholas Brothers

nicholas3

Eindelijk vond Tante een fragment van hoge beeldkwaliteit van de Nicholas Brothers in de film Down Argentine Way (1940). Dit Flash-tap duo combineerde tap, acrobatiek en ballet en haalde de meeste verbluffende capriolen uit. Fayard (1914-2006) en Harold (1916-2000) waren minstens zo elegant als Fred Astaire. Als kleine jongetjes debuteerden ze al in Hollywood, maar als zwarte artiesten mochten ze meestal alleen hun dansnummers doen en niet eens acteren. Zo kon men in de delen van de VS waar de segregatie sterk was hun optredens uit de film knippen. Van het verhaal ging dan immers niets verloren. Schande! De Nicholas Brothers hebben tot in de jaren ‘90 opgetreden, kunstheup en al.

nicholas4

nicholas2
Een ander geweldig nummer met Cab Calloway in Stormy Weather (1943)

De film Down Argentine Way is een Hollywood niemandalletje met Betty Grable en Carmen Miranda (die laatste was reeds te zien in Tantes Busby Berkeley post). Het nummer van de dansende broers sloeg in als een bom en het bioscooppubliek eiste dat de operateur het nóg eens liet zien. They stopped the show everytime...

De moves van de Nicholas Brothers zijn voor een hedendaags publiek nog even indrukwekkend als 70 jaar geleden. Op youtube is veel moois te vinden, maar onderstaand fragment is Tantes favoriet. Ga er dus eens goed voor zitten. Fayard is de langste en de oudste van de twee, Harold is het kleine broertje. En voor de ongeduldigden onder u: ze beginnen na 1 minuut met dansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.