maandag 16 november 2009
Elegant Bath
Jane Austen Centre. De heer is echt, de dame een pop.
Waar gingen Engelse heren en dames van stand naar toe om te kuren, te flaneren en te dansen? Naar Bath. Deze stad in Somerset staat bekend om de prachtige Georgian architectuur, haar beroemde inwoonster Jane Austen en natuurlijk de Roman Baths.
Het plein met de ingang naar de baden.
In Bath komt het warme water zo uit de grond borrelen. Dat moest natuurlijk wel het werk van de goden zijn en men kende een geneeskrachtige werking aan de bron toe. De Romeinen bouwden er tussen 60 en 70 AD een tempel en een badhuis. Nog steeds zijn in Bath deze Romeinse baden te bewonderen in een enorm complex. Als bezoeker daal je af onder de 18de eewse gebouwen, naar de Romeinse opgravingen. De trappen naar de tempel, de oude loden pijpleidingen, brokstukken van de gebouwen; het is er allemaal nog. En denk je dat je al veel gezien hebt, dan kom je bij de baden zelf. Het grote zwembad, het koudwaterbad, de sauna’s, alles is bewaard gebleven. Nonkel en Tante waren zeer onder de indruk.
De warmwaterbron. Het water kookte niet, maar borrelde door de gassen die mee naar boven komen uit het binnenste van de aarde.
Onderdeel van de tempel. Een mannelijke Medusa? Het symbool op het schild van godin Athene? Men is er niet over uit.
Hier stroomt het overtollige water stomend en bruisend weg.
Het hete water stroomt direct uit de bron naar het grote bad. Aanraken werd afgeraden wegens gezondheidsgevaar, maar Tante kon het niet laten.
Het grote bad, met een Romein in de verte. Baantjes trekken, netwerken, uitrusten; dit was het hart van de stad.
Loden pijpleiding. Hoe modern!
Het koudwaterbad (frigidarium), met spannend licht en projecties van acteurs als Romeinen op de wanden. De Engelsen maken van elk monument een waar feest.
In de chique 18de eeuwse Pump Rooms boven de baden (het decor van menig Jane Austen film) speelde een strijkje. Men at er high tea van witte tafellakens, porseleinen bordjes en hanteerde zilveren bestek, maar er was helaas geen plaats meer in de herberg voor Nonkel en Tante. Wel dronken ze er een glaasje water uit de bron. Gezuiverd, maar nog wel warm en zout...vies! Tante was dapper en dronk zowaar een half glas leeg. Wat goed genoeg was voor Jane Austen is ook goed voor Tante.
The Pump Rooms.
Dat Bath het centrum van elegant Engeland werd is te danken aan drie heren, die in de eerste helft van de 18de eeuw van Bath een prachtige Georgian stad maken, vol gallerijen, verfijnde herenhuizen en balzalen. Beau Nash was de ceremoniemeester. Als ongekroonde koning van Bath stelde hij strenge regels in betreft omgangsvormen en etiquette. Deze ‘Arbiter of Elegance’ maakt Bath een aangename en veilige plaats om te verpozen. Architect John Wood is verantwoordelijk voor het eenvormige uiterlijk van Bath. Kenmerkend zijn de terraced houses; herenhuizen met drie verdiepingen, keurig in een rij en versierd met Griekse zuilen. De bedienden woonden in de kelder en op de bovenste verdieping. De huizen zijn allen gelijk, zodat het rijtje één gebouw lijkt. Het bouwmateriaal was steeds de lokale steen uit de groeve van Ralph Allen, de derde weldoener van Bath. Wie ooit in Bath is geweest zal de warmgele kleur van de stenen nooit vergeten.
The Circus, ontworpen door Wood: een rotonde met parkje in het midden, volledig omgeven door de typische herenhuizen.
Wat u absoluut gezien moet hebben in Bath is het Fashion Museum in de Assembly Halls. Deze hallen waren het sociale middelpunt van Bath en zijn ook in Austen-verfilmingen te zien. Hier kwam men om te dansen, overdekt te flaneren en om naar concerten te luisteren. Een soort buurthuis voor de adel.
In het fantastische museum kunt u onder andere een rouwjurk van de oude koningin Victoria bewonderen (heel klein en breed), samen met schitterend tentoongestelde japonnen uit verschillende eeuwen. Elke japon is geplaatst in een decor met voorwerpen uit dezelfde periode om zo een tijdsbeeld op te roepen. Ook zijn er creaties van hedendaagse ontwerpers te bewonderen zoals Vivienne Westwood en Gareth Pugh. Fraai is de baljurk van ballerina Margot Fonteyn en de enorme collectie schoenen, hoeden, tassen en handschoenen. Fotograferen was helaas niet toegestaan.
Leuk was de tijdelijke tentoonstelling met kostuums van The Supremes (Diana Ross' supersmalle glitterjurken) waarbij alles door films, objecten en platenhoezen weer keurig in zijn historische en culturele context werd geplaatst. Die Engelsen kunnen tentoonstellen!
Hoogtepunt voor Tante was het passen van een corset met crinoline. Daarbij moet u niet letten op de vormgeving, het ging om het gevoel eens in zo’n rok rond te stappen. Tante had er nog wel even willen blijven...maar Nonkel spoorde haar met zachte hand aan toch maar de kleding uit te trekken en de weg te vervolgen.
Gaat u dus zeker eens naar Bath. Er is natuurlijk nog veel meer te zien dan de baden en het modemuseum. Andere hotspots zijn de kathedraal, het Jane Austen Centre (wegens angst voor de hand van de commercie door Tante niet bezocht), de moderne spa en natuurlijk de prachtige winkels, zoals de bekroonde bookshop Mr B’s.
Alle foto's zijn genomen door Nonkel en Tante.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.