zondag 22 november 2009

Tulband

Photobucket Photobucket

Tante vond bij het vintagewinkeltje De Pauw (Utrecht) een groen hoedje dat lijkt op een tulband. Het hoedje is op verschillende wijzen te dragen; hoog op het hoofd of meer als muts. Omdat er een hoedenelastiek aan de tulband zat, denk Tante dat de eerste optie correct is. De staat van de voering deed echter de tweede optie vermoeden:

Photobucket Photobucket

Tante haalde de voering los om die te wassen en zag dat de rand ijzerdraad en gevlochten stro bevat. Het knalgroene fluweel is helemaal doorgestikt en de tulband heeft aan de achterkant een klein strikje. Dateren is lastig, maar Tante weet dat de tulband in de eerste helft van de 20ste eeuw een geliefd hoofddeksel was bij een chique avondtoilet. Dit kwam onder meer door de populariteit van het exotische ballet Sheherazade van de Ballets Russes, in een ontwerp van Leon Bakst:

bakst
La Sultane Bleue, Leon Bakst 1910.

Filmdivas zetten vervolgens de trend:

swanson
Gloria Swanson, geportretteerd door Edward Steichen in 1924

tulbanden
Linksonder Greta Garbo

Maar de tulband is in het westen natuurlijk al veel langer en vogue. In de 17de eeuw toonden rijke handelslieden hun “VOC mentaliteit” en reislust door zo’n exotisch hoofddeksel te dragen. Ook schilders waren er dol op:

rembrandt
Zelfportret met tulband, Rembrandt circa 1644.

vermeer
Meisje met tulband. Vermeer circa 1665.

Aan het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw (denk weer aan de Jane Austen films) zien we veel tulbanden op modeplaten, gecombineerd met jurken die waren geïnspireerd op het oude Griekenland. Zo’n tulband à la Turque gaf de draagster iets interessants en exotisch en was vooral geliefd bij artistieke, extravagante types.

Photobucket
Engelse modeprent 1795.

regency2 regency
Regency tulbanden (tweede afbeelding uit 1812)

Kortom: niets nieuws onder de zon. De van oorsprong Aziatische tulband is in het westen al eeuwen geaccepteerd als modieus hoofddeksel. Misschien kunnen we hetzelfde voor elkaar krijgen met het hoofddoekje? Tante en Grace Kelly doen het voor:

Photobucket kelly

Tulband: De Pauw (Utrecht)
Zijden Carré: vintage Pierre Cartier, Sam Sam (Tilburg)
Oorbellen: Bijou Brigitte
Lippenstift: Rimmel London, no. 124 (bordeaux)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.