maandag 2 november 2009

Hoeden

Wel handschoenen en geen hoed? Dat kan natuurlijk niet. Tante showt drie zwarte hoedjes van wol. Excuses voor de slechte belichtingskwaliteit. De hoedjes lijken misschien grijs, maar zijn echt zwart:

Photobucket
Deze zwarte hoed (V&D, jaren geleden) lijkt op de modellen die gedragen werden na de Eerste Wereldoorlog, begin jaren ’20. De rand is al wat minder breed dan in de jaren daarvoor en is naar beneden gekeerd zoals bij de cloches uit het midden van de jaren ’20, welke de ogen van de draagster haast verborgen.

Ter vergelijking:
1923hats
Bron: www.fashion-era.com

Photobucket
Deze cloche (onlangs gekocht bij de Bijenkorf) lijkt op de hoedjes uit circa 1929: model kolenkit. Ogen en voorhoofd zijn vrij, maar de hoed sluit nog wel heel nauw om het hoofd. Tante moet altijd wel even haar kapsel herschikken wanneer ze dit exemplaar afzet.

Ter vergelijking: in het geweldige boekje Everyday Fashions of the 20th Century van Avril Lansdell uit 1999 vond Tante dit plaatje:
Photobucket

Tot slot een vintage exemplaar gekocht bij de mooie winkel Giensch (Voorstraat 31, Utrecht). Zwart met bloemapplicatie en voile. Aan de achterkant loopt een elastiek waarmee je het hoedje op je achterhoofd vastzet. Tante denkt dat dit hoedje uit de jaren ’50 komt. Wel wat extravagant, dus Tante heeft het nog niet vaak gedragen. Ze moet nog moed verzamelen.

Photobucket

jognfrench
1950. Fotograaf: John French

Tante draagt:
oorbellen: antiek zilver met onyx en markasieten
lippenstift: Chanel Rouge Allure 39
imitatiebontje: H&M
gehaakte omslagdoek: rommelmarkt Middelburg
jasje: Vintage Pierre Cardin, Sam Sam Tilburg

1 opmerking:

  1. Ik kwam via hoedenfoto's bij een foto van jou met een hoed. Wat staan ze jou ontzettend leuk. Mijn complimenten.
    Met vriendelijke groet,
    Susan Dekker

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.