dinsdag 10 november 2009

De echte Sneeuwwitje

marge2

Sneeuwwitje van Walt Disney is Tantes favoriete animatiefilm. Humor, romantiek, fijne liedjes en toch flink wat Grimmiaanse horror; Snow White and the Seven Dwarfs heeft het allemaal. De film werd uitgebracht in 1937 en was de eerste tekenfilm op speelfilmlengte. De film was geheel in kleur, wat ook vernieuwend was, en de personages werden getekend op celluloid, wat vervolgens over een statische achtergrond werd gelegd.

Rotoscopie:
Om de bewegingen van Sneeuwwitje en de dwergen zo vloeiend en realistisch mogelijk te maken, maakte men onder andere gebruik van rotoscopie: in een kale studio voerden acteurs en dansers voor de camera de bewegingen uit en de tekenaars trokken de filmbeelden met de hand over. Ook zijn acteurs ingezet om bewegingsstudies te maken, wat met name handig was bij het creĆ«ren van de karakteristieke ‘loopjes’ van de dwergen.

marge5De jonge danseres Marge Champion (1919) stond model voor Sneeuwwitje. Later vormde ze met haar man Gower Champion een succesvol dansteam voor MGM. In het volgende unieke filmpje ziet u enkele opnames voor de dwergen en vervolgens Marge Champion (in kleur!) als Sneeuwwitje.Sneeuwwitje zou aanvankelijk een cartoonesk Betty Boop-achtig uiterlijk krijgen, zoals te zien op de volgende schets. Uiteindelijk lijkt het figuurtje toch meer op een echt meisje uit de jaren ’30. Ze lijkt op Marge, maar dan met zwart haar.

sneeuwwitje3 sneeuwwitje1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.