zaterdag 14 november 2009

Mascara uit de jaren ‘30

Photobucket

Van haar Oom en Tante uit de overzeesche gebieden kreeg Tante Patent een pakketje met daarin een mascara, zoals die in de jaren ’30 werd gebruikt. Het merk is La Bella Nussy. Deze mascara werd door zangeres Helena Winterstein-Kambersky ontwikkeld. De zangeres ergerde zich aan het uitlopen van haar wimperverf, wanneer zij op het podium onder de warme theaterlampen stond. Ze ging in haar keuken aan de slag en experimenteerde net zolang totdat ze het juiste recept had gevonden. Na 2000 pogingen lukte het haar de eerste watervaste mascara ter wereld te maken. In 1936 richtte zij haar eigen bedrijfje op. Nog steeds wordt deze mascara volgens het recept van de zangeres vervaardigd.

Tante is nu in het bezit van de klassieke versie in rond kartonnen doosje. Met het witte opzetstukje kan je de mascara als navulling in een lege mascarahuls doen. De ouderwetse manier gaat echter als volgt: knijp een klein beetje mascara op het stukje karton, wentel het geribbelde plastic staafje erin en breng het aan op de wimpers.

Photobucket
Rechteroog (voor de kijkers links) met de mascara.

En het resultaat? Het werkt! En hoe; het is één van de beste mascara’s die Tante ooit heeft opgesmeerd. En geloof haar maar...ze heeft er reeds vele geprobeerd. Zelfs het opbrengen met het plastic staafje is gemakkelijk. Filmsterrenogen in een handomdraai. En het blijft de hele dag prima zitten. Wat een prachtcadeau van Oom en Tante.

Photobucket

1 opmerking:

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.