woensdag 18 november 2009

Spaanse Schonen

samen

duo

Photobucket Photobucket

Tante is dol op flamenco en heeft via marktplaats.nl voor een habbekrats enkele uitbundige Spaanse dames opgescharreld. Edelkitsch van de bovenste plank. Deze poppen variëren in grootte van 20 cm tot 50 cm en komen allen uit de beroemde poppenfabriek Marín in de Andalusische plaats Chiclana de la Frontera.

marin

Deze oudste poppenfabriek van Spanje werd in 1928 opgericht door D. José Marín. De poppen zijn ontworpen door zijn dochter en in de werkplaats met de hand samengesteld, beschilderd en in hun jurken genaaid. U kent dit soort poppen vast wel uit souvenirwinkels of van rommelmarkten. Omdat ze zo gedetailleerd en zorgvuldig gemaakt zijn, zijn het dure schepsels. Op marktplaats of ebay worden ze gelukkig verkocht voor wat de gek ervoor geeft.

Photobucket

De poppen hebben enorm lange benen en dragen keurige schoentjes en onderbroekjes. Op hun plateau staat de merknaam. Dergelijke dames worden al tientallen jaren gemaakt en hoewel het ontwerp van de kleding en de poses door de jaren heen weinig varieert, zit er wel verschil in de gezichtjes. Zo doet de make-up van de grote gele dame Tante denken aan een barbiepop uit de jaren ’60. Vergelijkt u maar eens:

Photobucket barbie

Mocht u er eens langskomen; er is een museum over de geschiedenis en de creaties van het bedrijf gevestigd in de fabriek in Chiclana.
www.marindolls.com

Inmaculada:
inmaculada

Deze kleine dame (circa 10 cm) is van een heel andere categorie. Ze is van een ander materiaal gemaakt en nog gedetailleerder uitgevoerd dan de Marín poppen. De pop is erg verkleurd en wat smoezelig, maar nog helemaal intact. Haar armen en benen kunnen los bewegen. Tante vermoedt dat dit popje (door haar Inmaculada gedoopt; de onbevlekte maagd) van celluloid is, het materiaal waar ook filmstroken van worden gemaakt. De ledematen rinkelen namelijk als glas en glanzen. Gezien het materiaal en het uiterlijk van de pop denkt Tante dat deze dame het oudst is en zo rond 1930 is gemaakt. Mocht iemand er meer vanaf weten, dan hoort Tante dat graag.

Photobucket

Zo is het bij Tante thuis altijd fiësta...olé!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.