donderdag 22 oktober 2009

Victoriaanse camee

damecamee
Photobucket
Photobucket
Voor haar verjaardag kreeg Tante Patent van haar echtgenoot deze laat-Victoriaanse schelpcamee, gekocht in een antiekwinkeltje in Rye, Engeland. De schelp is met de hand heel gedetailleerd uitgesneden, waardoor de onderste, gekleurde laag zichtbaar is. De zetting heeft een sierlijk gedraaide rand. Waarschijnlijk is het 9k goud, maar er is geen merkteken. De speld is grof (niet door fijngewoven stoffen prikken dus) en steekt wat uit, wat je veel ziet bij cameeën uit 1880. Het veiligheidskettinkje kwam al goed van pas, toen de grote speld eens openging. De camee is onbeschadigd en ongeveer 4 centimeter groot. Wat een geweldig verjaarscadeau!

daguerrotypie
Cameeën worden al honderden eeuwen gemaakt. Koningin Victoria en Napoleon verzamelden ze en het waren populaire souvenirs uit Italië als men op grand tour ging. Het uitsnijden van een camee was een hoogstaand ambacht. Sommige exemplaren dragen dan ook het signatuur van de maker. De daguerrotypie en het schilderij tonen Victoriaanse dames met hun cameeën.
Het reliëf van een Victoriaanse camee toont meestal een klassiek vrouwenkopje, maar ook de drie gratiën, Griekse goden, landschapjes, jachttaferelen en beroemde wetenschappers en staatslieden zijn op cameeën te zien. Hoe zeldzamer de voorstelling en hoe gedetailleerder de camee, hoe kostbaarder. Tantes exemplaar is een schelpcamee, maar andere materialen komen ook voor, zoals lava en agaat. Een camee dient wel altijd uit één stuk te zijn gemaakt, dus pas op voor plastic nepperds. Houd een camee in de winkel altijd tegen het licht om te controleren op barsten.

Tegenwoordig zijn sieraden in elegante, uitbundige Victoriaanse stijl weer populair en bij online winkels als Asos en Topshop zijn accessoires met kunststof cameos te koop. Tante is dus tóch hip. Fraaie exemplaren vind je ook op marktplaats.nl, bij juweliers, of in antiekwinkeltjes. Maar kijk eerst eens in de juwelenkist van je oma...

links:
het dateren van een camee
cameeën op één van tantes favoriete sites

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.