dinsdag 27 oktober 2009

Handschoenen

gettygloves
Vergeet wollen wanten en dikke gebreide handschoenen tegen de kou. Een echte dame draagt altijd handschoenen:

handschoenetiquette
Bron: Schrijver, Elke. "Uzelf Mevrouw". Deeltje uit: Baedeker voor de Huisvrouw. Nederlandse Boekenclub 's Gravenhage. Datum onbekend, vermoedelijk jaren '50.

dambier gloves

Miss Abigail van de site Miss Abigails Timewarp Advise helpt ons op weg met het volgende handschoenreglement:

20th Century Glove Etiquette

Definite Don'ts
Don't ever appear in public without gloves.
Don't eat, drink, or smoke with gloves on.
Don't play cards with gloves on.
Don't apply makeup with gloves on.
Don't wear jewelry over gloves, with the exception of bracelets.
Don't make a habit of carrying your gloves ~ they should be considered an integral part of your costume.
Don't wear short gloves to a very gala ball, court presentation or 'White Tie' affair at the White House or in honor of a celebrity.

Definite Do's
Do wear gloves when you go shopping, visiting, driving; and for outdoor festivities such as garden parties, receptions.
Do wear gloves as a mark of respect in a place of worship.
Do wear gloves for formal indoor occasions: receptions, balls, and on arrival at a luncheon or dinner party.
Do keep gloves on in a receiving line.
Do keep gloves on while dancing at a formal party.
Do keep gloves on at a cocktail party until the drinks and hors d'oeuvres are passed. Then turn gloves back at the wrist or remove one glove.
Do remove gloves entirely at the dining table.
Do remove gloves after your arrival at an informal party or luncheon, leaving them with your coat.

-----------------------------------------

Over het algemeen draagt een dame korte handschoenen. Een uitzondering is een zomerjurk met zeer korte mouwen of zonder mouwen: daarbij kunnen handschoenen tot de elleboog gedragen worden. Verder draagt men lange handschoenen enkel bij een avondtoilet. Armbanden draagt men boven de handschoenen, ringen eronder. Pas wel op dat de steen van een ring de stof niet beschadigt. Het helpt soms de steen naar binnen te draaien, al zit dat niet comfortabel.
De kleur van de handschoenen dient te passen bij schoenen, tas, hoed en jas. Koop dus bij voorkeur een paar in een neutrale kleur zoals zwart, grijs of bruin. In de zomer kan je handschoenen van een lichtere kleur dragen of gehaakte of opengewerkte handschoentjes. Tante vindt handschoenen in de zomer wel wat ver gaan, maar ze is deze herfst ook pas begonnen met oefenen. Tante is in ‘handschoentraining’.

Photobucket

Handschoenen die men altijd draagt, dienen uiteraard precies te passen. Dit om gehannes met muntgeld, buskaart en mobiele telefoon te voorkomen. Tante oefent met dunne zwarte handschoenen met stretch erin verwerkt. In Brugge vond ze onderstaand paar van glanzend paars materiaal met een klein motiefje en een elgante afwerking met een knoopje. Maar zelfs dat paar is al wat te groot. Uiteindelijk zijn geitenleren handschoentjes natuurlijk het doel (kid gloves).

Photobucket

Voor een uitgebreide verhandeling over het dragen van handschoenen en het kiezen van het juiste paar zijn gelukkig genoeg etiquetteboeken en glove etiquette websites te vinden. Het standaardwerk is natuurlijk Hoe hoort het eigenlijk? van Amy Groskamp – ten Have uit 1939 (neem wel een oude druk, niet de herziene versie van 1999).
Grappig is overigens dat de schrijvers van etiquetteboeken zich veel zorgen maken over de grootte van de handen. Die mogen onder geen beding kolossaal lijken door het dragen van felgekleurde handschoenen en ook opengewerkte exemplaren zijn voor grove handen niet aan te bevelen. Maakten we ons al zorgen om een dik lijf of grote voeten...komt dat er ook nog bij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.