maandag 15 november 2010

Victoriaanse broche: Grand Tour

Photobucket

Daar gaan we weer: marktplaats.nl blijkt voor Tante een onuitputtelijke bron van schatten. Deze broche komt hoogstwaarschijnlijk uit het midden van de 19de eeuw (als het geen gemene namaak is) en heeft een geëmailleerde afbeelding van een meisje met vlindernet, waarschijnlijk met de hand geschilderd. De broche heeft een bijzondere rand. Tante is er nog nooit zo één tegengekomen op rommelmarkten.

Photobucket

De broche is zo'n 4 cm groot en heeft twee kleuren metaal dat ongemerkt is en niet erg zwaar, dus dat zal wel geen edelmetaal zijn. De lange pin van de sluiting en de stijl van de afbeelding geven de leeftijd weg. Tantes camee heeft ook zo'n vervaarlijke speld.
Een ander exemplaar uit circa 1840 met hetzelfde type sluiting en romantische afbeelding, maar dan van goud:

Photobucket Photobucket

Met mozaïek; ook populair in die tijd:

Photobucket Photobucket

Het kan best dat Tantes broche een souvenir was van de Grand Tour. Rijke Engelse jongemannen van adel gingen in de Victoriaanse tijd op reis naar Europa om onder meer de overblijfselen van de Klassieke Oudheid te zien en zo aan hun algemene ontwikkeling te werken. Op hun weg naar Italië kwamen ze natuurlijk door Oostenrijk of Zwitserland en daar werden dit soort romantische broches gemaakt, die de jongelui meenamen voor moeder, zus of tante als souveniertje. Het kan best zijn dat deze broche zo'n cadeautje is geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.