zaterdag 20 november 2010

Tijd voor hoedjes

Photobucket

De zomer is niet Tantes favoriete jaargetijde: geen mantelpakjes, bontkragen of vilten hoedjes. Geen dikke kousen of mooie winterjassen. Nee, dan de herfst en winter! Dan kan een dame zich tenminste naar hartelust optuigen. En zoals u inmiddels wel weet: Tante stapt graag de deur uit met hoed én handschoenen; gelijk een dame betaamt. Deze twee hoedjes vullen sinds kort haar bescheiden collectie hoofddeksels aan. Het beige hoedje is van het Duitse merk Seeberger, dat al vanaf 1890 bestaat. Het is gemaakt van angorawol en is lastig te dateren, omdat het een vrij tijdloos model is.

Photobucket

Tante kreeg bovengenoemd hoedje van een collega voor haar verjaardag. Één blik op Tantes nieuwe winterjas was voor haar genoeg om er hét perfecte hoedje bij te kunnen zoeken (op de foto's overigens niet de nieuwe winterjas, maar Tantes wollen zwarte mantel van het Waterlooplein met H&M last-season imitatiebontje. Denkt u die nieuwe winterjas er dus bij.)

Het tweede hoedje komt waarschijnlijk uit het begin van de jaren '30:

Photobucket

Photobucket

Het hoedje heeft namelijk geen rand en dient schuin op het hoofd gedragen te worden (altijd naar rechts, dames!). Een hoedenelastiek houdt het op zijn plaats. Het hoedje is gemaakt van groen vilt en heeft een vrolijke versiering in de vorm van twee bloemen die aan de zijkant bungelen. En denkt u nu niet meteen aan Robin Hood of Peter Pan; dit is toevallig een heel bijzonder en stijlvol exemplaar en bovendien afkomstig uit Tantes favoriete modetijdperk.

Ter vergelijking enkele modeprenten uit 1931/1932:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

nancy

6 opmerkingen:

 1. Hoi Tante,

  heb je misschien enkele tips waar ik zo'n hoedjes kan vinden? Ik woon wel in België, maar de wereld is klein, of ken je een webshop. groetjes Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Tante Patent,

  Wat kan ik zeggen.... Ik ben sprakeloos...

  Maar, ondanks dat, wil ik u graag iets zeggen... Namelijk ... heel hartelijk dank, voor het plaatsen van de bovenstaande informatie.

  Het geval wil namelijk dat ik onlangs in de leer ben gegaan bij een heuse hoedenmaakster. En met dit komt mijn voorliefde voor damesmode uit de jaren '20/'30 weer om de hoek kijken.

  Voor het vinden van inspiratie voor het ontwerpen van hoeden, ben ik in de digitale bibliotheek, die het internet in feite is, gaan speuren naar originele authentieke modeplaatjes.

  Uw site is de enige in mijn speurtocht die authentiek materiaal biedt. En nog werkelijk prachtig ook.

  Mijn dank is zeer groot en oprecht.

  Met allervriendelijkste groet uw toegenegen,
  Nana Verlinde

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Nana,

  Wat leuk om dat te horen! En wat een schitterend ambacht hebt u gekozen. Misschien kunt u nog meer inspiratie vinden op bijvoorbeeld www.thefedoralounge.com. in de
  Powder Room. Er zijn ook veel Engesltalige weblogs met mooie hoeden, zoals www.vixenvintage.blogspot.com

  hartelijke groeten,

  Tante Patent

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Tante Patent,

  Het is pas nu dat ik weer op uw site beland... Ik was gegrepen door de vogelvlucht der hoedjes. Het is dus ook pas nu dat ik uw antwoord lees. Wat leuk. Dank u wel!

  Ik ga de sites bezoeken en bestuderen. Mijn hartelijke dank!

  Vriendelijke groet en een fijn weekend!
  Nana

  P.s. mocht u het leuk vinden, om enkele van mijn creaties te zien... gewoon voor de leuk: http://heksenhoeden.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super leuke hoedjes. Ik kom zelf uit Rotterdam waar Global Hats zit. Echt een aanrader! Ik ga nu zeker op zoek naar dit soort exemplaren!

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.