donderdag 25 augustus 2011

Liefde in Utrecht

Photobucket

Kijk eens wat een ontroerend stel. Zo te zien nog heel erg jong. Waarom zou zij een tijdschrift/papier in haar handen hebben? Het geeft haar een intellectueel voorkomen. Misschien maakt het duidelijk dat ze werkt als schooljuffrouw? Tante kan er vanalles omheen verzinnen.

De compositie van de foto is fraai; hoe hij op het tafeltje leunt en zijn hand op haar arm legt...misschien heeft de fotograaf die pose bedacht, maar het ziet er heel vanzelfsprekend uit. Dit lijkt een goede 'match', om maar een nieuwerwets woord te gebruiken.

De foto is genomen aan het begin van de 20ste eeuw, op het gebruikelijke kleine formaat van een Carte De Visite. De foto's konden bijgedrukt worden en men deelde dergelijke prentjes uit aan familie en vrienden om in het fotoalbum te schuiven. Ja, u leest het goed: schuiven. De foto is geplakt op een dik kartonnen kaartje en albums hadden uitsparingen om die kaartjes, die een standaardformaat hadden, in te schuiven.

In de databank van de universiteit van Leiden wordt de fotostudio van Anton C. Thomann vermeld, maar het adres is helaas niet bekend. Wel staan er enkele foto's op de website. Klikt u daar gerust even heen. Een rechtstreekse link is helaas niet te plaatsen, u moet zelf even zoeken. Excuses daarvoor.
De foto's die men vond zijn gedateerd van 1907 tot 1909. De fotograaf gebruikte altijd een logo en wanneer u op de foto's op deze site klikt, kunt u ook het beeldmerk aan de achterzijde zien. Aardig is het te zien dat de geportretteerde dames vaker zijn afgebeeld met een rekwisiet. Zo is er een meisje met een bal en een dame naast een tafeltje met boeken. Misschien was dit enkel een manier om de foto ongedwongen te laten lijken?

Lees hier meer over dergelijke foto's en het antieke album van Tante.

2 opmerkingen:

  1. Anton C. Thomann, Witte Vrouwe Singel 91, 5e huis van de gasfabriek, telefoon nummer 893

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoekend naar gegevens over de fotograaf, kom ik op deze pagina terecht. Leuk, want mijn zoeken was naar aanleiding van deze zelfde foto!
    Het meisje is Tietsje Cornelia Huijsing, geboren Batavia 7 augustus 1892, overleden Zeist 12 december 1987. In 1899 kwam ze met haar ouders terug naar Nederland, naar De Bilt. Ze was inderdaad een schooljuf, en begon in januari 1914 als onderwijzeres aan de toen pas opgerichte Christelijke Nationale School in Haamstede. In juli 2017 keerde ze terug naar De Bilt. In 1922 trouwde ze met Johannes Cornelis Tjebbes, maar hij is *niet* de jongeman op deze foto! Deze opname lijkt te zijn gemaakt in of vóór haar periode in Haamstede. Zitten er nog meer foto's van haar of van die jongeman in dat album? Op mijn site staan nog wel enkele: https://groen-breukelman.nl/gallery/index.php/tag/1050/Huijsing%2C+Tietsje+Cornelia+1892

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.