donderdag 25 augustus 2011

Liefde in Utrecht

Photobucket

Kijk eens wat een ontroerend stel. Zo te zien nog heel erg jong. Waarom zou zij een tijdschrift/papier in haar handen hebben? Het geeft haar een intellectueel voorkomen. Misschien maakt het duidelijk dat ze werkt als schooljuffrouw? Tante kan er vanalles omheen verzinnen.

De compositie van de foto is fraai; hoe hij op het tafeltje leunt en zijn hand op haar arm legt...misschien heeft de fotograaf die pose bedacht, maar het ziet er heel vanzelfsprekend uit. Dit lijkt een goede 'match', om maar een nieuwerwets woord te gebruiken.

De foto is genomen aan het begin van de 20ste eeuw, op het gebruikelijke kleine formaat van een Carte De Visite. De foto's konden bijgedrukt worden en men deelde dergelijke prentjes uit aan familie en vrienden om in het fotoalbum te schuiven. Ja, u leest het goed: schuiven. De foto is geplakt op een dik kartonnen kaartje en albums hadden uitsparingen om die kaartjes, die een standaardformaat hadden, in te schuiven.

In de databank van de universiteit van Leiden wordt de fotostudio van Anton C. Thomann vermeld, maar het adres is helaas niet bekend. Wel staan er enkele foto's op de website. Klikt u daar gerust even heen. Een rechtstreekse link is helaas niet te plaatsen, u moet zelf even zoeken. Excuses daarvoor.
De foto's die men vond zijn gedateerd van 1907 tot 1909. De fotograaf gebruikte altijd een logo en wanneer u op de foto's op deze site klikt, kunt u ook het beeldmerk aan de achterzijde zien. Aardig is het te zien dat de geportretteerde dames vaker zijn afgebeeld met een rekwisiet. Zo is er een meisje met een bal en een dame naast een tafeltje met boeken. Misschien was dit enkel een manier om de foto ongedwongen te laten lijken?

Lees hier meer over dergelijke foto's en het antieke album van Tante.

1 opmerking:

  1. Anton C. Thomann, Witte Vrouwe Singel 91, 5e huis van de gasfabriek, telefoon nummer 893

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.