dinsdag 16 augustus 2011

Mode en oude foto's

Tante is weer terug van haar vakantie en is blij dat de zon nu eindelijk weer doorbreekt. Toch kijkt ze reikhalzend uit naar de winter, want dan kunnen de wollen jassen, mantelpakken en hoedjes weer uit de mottenballen worden gehaald. Tot die tijd enkele foto's uit haar eigen collectie met mooie dames. Natuurlijk droeg men vroeger in de zomer ook jassen met lange mouwen, blouses en hoeden. Een dame kon niet blootshoofds in een luchtig kort japonnetje over straat:

Photobucket
Dit lijkt Tante een vrolijk uitje van reizigers die net bij het station zijn aangekomen of de trein zijn uitgestapt. Herkent iemand het station?
De lage taille van de jas van de dame in het midden en cloche-hoedjes duiden op de jaren '20. Dit model trenchcoat doet echter weinig goeds voor haar figuur. Of zou ze even de jas van haar man hebben geleend?

Photobucket
Een winterse bruid met haar kersverse echtgenoot. Circa 1920. Wat betreft stijl moet hij in haar toch zijn meerdere erkennen. Let op de kunstig gedrapeerde vos (die hebben doorgaans een clip onder de bek zodat hij zich in zijn eigen pootje vast kan bijten. Tante weet, het is niet ieders smaak, maar zo deed met dat nu eenmaal).

Photobucket
Deze dame draagt een winterjas met bontkraag en heeft werkelijk prachtig donkere ogen. Een schoonheid. Gezien de kleding en het kapsel lijkt Tante dit een foto uit het eind van de jaren '20, of begin jaren '30.

Photobucket
Iets verder terug in de tijd. Aan het begin van de 20ste eeuw kozen dames massaal voor de blouse, hooggesloten en in tegenstelling tot de jurken van voorheen: makkelijk te wassen. Daarbij droeg men een eenvoudige enkellange rok. De blouses waren versierd met borduursel en kant en de schoenen waren praktisch: leer met veters, maar wel met een damesachtige hak en een flinke punt. Praktische kleding voor de actieve, en vaak werkende, vrouw. Het kapsel moest zo volumineus mogelijk zijn, desnoods werd nephaar gebruikt. Dames met krullen en lang haar hadden geluk, die hadden geen kunstgrepen nodig.

Photobucket
Een gezellig clubje in de tuin. Deze foto stamt weer uit de jaren twintig. De jassen zijn nauwelijks getailleerd en de schoenen hebben de karakteristieke bandjes over de wreef. Uiteraard ontbreken vos, handschoenen en handtasje niet.

1 opmerking:

  1. Wat een prachtige foto's! En ach, echt zomers kunnen we het nu niet noemen toch?

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.