woensdag 20 juli 2011

Oude dansfoto's

Photobucket
Anna Pavlova, circa 1914.

Voor het komende jaarboek Kostuum van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht heeft Tante een artikel over de geschiedenis van de tutu geschreven, het balletrokje van tule.
De media speelden een grote rol bij de verspreiding van het beeld van de ballerina in haar iconische kostuum. In de Romantiek waren het lithografieën en later foto's en ansichtkaarten die in grote getale geproduceerd en verkocht werden. Meisjes konden wegdromen bij de fraaie balletdames en stiekeme heren genoten van het vrouwelijk schoon met de benen 'on display'.
Ballerina's behoorden tot de eerste pin-ups, dat durft Tante heus te beweren.

Gevonden op www.marktplaats.nl:

Photobucket

Drie dames poseren voor een verrukte heer. Franse ansichtkaart uit circa 1907. Zijn dit echt danseressen of poseren de modellen enkel in tutu om hun benen en schouders te tonen? De losse haren, het feit dat er geen danspose wordt aangenomen en de gezichten nauwelijks in beeld zijn, doet vermoeden dat het hier puur om de schoonheid van de meisjes gaat. Er worden namelijk ook geen namen of theater vermeld.


Samen met de eerste afbeelding aangeschaft in een winkeltje vol oude ansichtkaarten aan de Oude Gracht te Utrecht:

Photobucket

Anna Pavlova danst de Stervende Zwaan. Circa 1914. Deze foto van haar is Tante nog niet vaak tegengekomen.

Op de vlooienmarkt in Zeebrugge vond Tante de volgende ansichten. Geen tutu's maar wel zo aardig en pikant:

Photobucket

Onderschrift: Liège Baroque. Mlle. Jos. Vidal. Is deze Josephine een actrice of zangeres van het lokale theater? En in welk stuk speelt ze? De kleding is zeer gewaagd.


Photobucket

Is dit nu een cancandanseres of een model in lingerie à la Playboy? Aan het begin van de 20de eeuw werden dergelijke ansichtkaarten vaak in serie geproduceerd. Zo bestonden er ook heuse striptease-reeksen, waarbij op iedere volgende kaart de dame bloter werd en bovendien in hogere mate onzedelijk betast door een besnord heerschap.

Antieke ansichtkaarten sparen is een leuke bezigheid. Zoek een thema en speur marktplaats.nl, antiekwinkeltjes, verzamelbeurzen en vlooienmarkten af. Er is heel veel te vinden en een exemplaar kost vaak maar 1 of 2 euro. Tante gaat maar eens een insteek-album aanschaffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.