donderdag 10 december 2009

Vintage huisdieren

cavy1
Dame met cavia. (ca. 1925?)

family and pet guinea pig
Familie met cavia. Ca. 1905

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd in de 16de eeuw waarschijnlijk door de Spanjaarden en Portugezen voor het eerst naar Europa gebracht. Daarbij maakte men een tussenstop in het Afrikaanse Guinee, wat de naam Guinees Biggetje zou verklaren. De diertjes werden in Europa overigens niet opgegeten. Er waren in Europa genoeg koeien en varkens en wat moet je dan met zo'n muizenhapje...

cavy6
Zeldzame foto uit ca. 1870. Met de hand ingekleurd, opschrift: Nelly's pet

De cavia's werden gezien als curiositeiten en werden door de rijken als huisdier aangeschaft of op kermissen en markten tentoongesteld. Ook koningin Elisabeth I van Engeland (1558-1603) schijnt een cavia als huisdier te hebben gehad. De Engelsen legden zich al snel enthousiast toe op het fokken van de beestjes en in de Victoriaanse tijd was de cavia een heel gewoon huisdier voor kinderen.

cavy2
Wat zegt het nare kereltje in deze 19de eeuwse cartoon?
Master Jack:"Now then, Charlotte, are you going to lend me your Paint Box?"
Charlotte: "No, Sir, you know what a mess you made of it last time!"
Master Jack:"Very Well, then I'll put my Guinea Pig on your neck!"cavy4
Ansichtkaart met cavia-nanny.

Tante en Nonkel hebben ook gezelschap van twee cavia-dames; Pollewop (de pluizige) en Trui (de donkerrode). Helaas zijn ze niet helemaal zindelijk, dus kunnen ze niet dienst doen als schoothondjes. Jammer... Tante zag zich al helemaal á la Paris Hilton met een cavia op de arm over straat gaan.

Photobucket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.