donderdag 10 februari 2011

WHY; a mystery game met Alfred Hitchcock

Photobucket

Vroeger mocht Tante graag het spel WHY; a mystery game spelen. Dit spel uit 1958 was in het bezit van Tantes vader. Aangezien hij altijd zuinig was op zijn speelgoed, zag het er nog keurig uit.
WHY is verbonden aan de persoon van Alfred Hitcock en is niet alleen leuk om te spelen, maar ziet er ook nog eens prachtig uit. Tante was dan ook dolblij een tweedehands exemplaar uit 1961 te vinden bij spellenwinkel de Joker te Utrecht. Die winkel heeft een indrukwekkende tweedehands afdeling, waar enkel complete, in goede staat verkerende spellen worden verkocht.

Photobucket

Why heeft op zich weinig met Alfred Hitchcocks films te maken (goede marketingmanoeuvre van Jumbo), maar spannend is het wel. De premisse zoals beschreven in de spelregels:

Alfred`s probleem is het volgende:
Het is mij een raadsel waarom het in dit oude huis maar blijft spoken!
Waarom gaan die geesten niet weg en laten mij en mijn buren met rust?
Kijk naar ze.... ze zij in stukken uiteen gevallen. Ze maken mij met hun dodelijke wapens doodsbang.
Lang geleden, tijdens een stormachtige nacht, kwamen 6 gecostumeerde mensen van een feestje thuis. Ze zochten onderdak in mijn oude huis en SEDERTDIEN HEEFT NIEMAND MEER IETS VAN ZE GEHOORD! Maar hun geesten dolen nog steeds rond.
Daarom heb ik alle prive detectives verzocht
vandaag hier te komen. En de man die dit mysterie tot een goede oplossing
weet te brengen zal een hoge beloning ontvangen!


Photobucket

Je kan dit spel met 2-4 spelers spelen. Lopend over het bord verzamelt iedere speler kaarten. Je kan ervoor kiezen een spook (Henry VIII, Pocahontas, Napoleon, Nero, Cleopatra of Daniel Boone) en een wapen (touw, vergif, het geweer of de indrukwekkende bijl) te sparen, of de figuur van Alfred. Wie door kaarten uit de kamers te halen, de anderen te ondervragen of van 'het grasveld' kaarten te vragen als eerste zijn sets compleet heeft, is de winnaar.

De spelregels in het Engels

Photobucket

Het speelbord met de oude villa, de kaarten en de houten speelfiguren van de vier detectives zien er prachtig uit. Nostalgie en het betere jaren '50 design zorgen er dus voor dat het als object zeer begerenswaardig is. WHY heeft eenvoudige spelregels, maar vergt wel denkwerk en een goed geheugen. Zoals de verkoper in de spellenwinkel zei: "het was voor die tijd heel geavanceerd!". En zo is het maar net.

Tip:Tante ziet dat er nog diverse exemplaren te koop worden aangeboden op marktplaats. Liefhebbers van Hitchcock-films en spelletjes kunnen daar hun slag slaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.