vrijdag 11 februari 2011

Nederlandse modefilmpjes uit de jaren '30

Het Instituut voor Beeld en Geluid is druk bezig ons audiovisueel erfgoed te ontsluiten en plaatste al vele fraaie filmpjes op internet. Zo ook de volgende twee modefilmpjes, uit het favoriete modetijdperk van Tante: de jaren '30. Hoedjes schuin op het hoofd, slanke silhouetten met de nadruk op schouders en taille, enorme bontkragen en natuurlijk kort, perfect ge-waved haar. En Nederland ging met de mode mee, met films en tijdschriften als belangrijke verspreiders van de nieuwste trends.

Een modeshow van Philippe et Gaston in het Carlton Hotel te Amsterdam in 1932. Let u op de curieuze inserts van het toeziende publiek. De opgewonden heren en volumineuze dame zijn vermakelijk, maar lijken misplaatst in een serieuze modereportage. Het lijkt wel of het modefilmpje achteraf gemonteerd is tot een komische scene, om als kort voorfilmpje het publiek in de bioscoop te kunnen amuseren:
De nieuwste dameshoeden uit 1933, gefilmd op de boulevard van Scheveningen:

3 opmerkingen:

 1. Wat heerlijkheid uit andere tijden, dank voor het plaatsen Tante!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig allemaal, dank je wel voor het plaatsen.
  weet je misschien ook of en waar er mode bladen te koop zijn met mode uit de jaren 30/40/50?
  Ik zou heel graag kleding uit die tijd willen namaken.
  groetjes
  celine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Modepatronen zijn te vinden op marktplaats.nl of ebay. Daar zie ik ze wel eens voorbijkomen. Soms plaatsen liefhebbers ze op internet om ze met anderen te delen.

  Veel succes met de zoektocht!

  hartelijke groeten van Tante

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.