zaterdag 26 februari 2011

De Weense trams in Utrecht

Photobucket

Tante is dol op het openbaar vervoer. Gezellig, minder belastend voor het milieu dan de auto, betaalbaar en gemakkelijk. Toen ze in IJsselstein woonde reisde ze met de sneltram naar Utrecht op en neer. Sinds december 2009 rijden op de lijn Utrecht-Nieuwegein Zuid de rood-witte Weense trams. Een hele verbetering ten opzichte van de Zwitserse groene monsters van Connexxion, waar werkelijk geen greintje romantiek bij komt kijken:

Photobucket

De Weense trams zijn slechts zo'n 20 jaar oud, maar brengen door hun ouderwetse ontwerp wel wat fijne nostalgie op het spoor. Tante ziet ze graag voorbijzoeven.

Photobucket

Maar Utrecht had natuurlijk al vanaf 1879 een tram; de paardentram. Op deze foto uit omstreeks 1895 ziet u de paardentram van de Utrechtsche Tram-Maatschappij op de Maliebaan. Dat was pas reizen in stijl.

Photobucket

Tante stuitte zojuist op de site van het Stichts Trammuseum. Dat museum is nog niet realiseerd, maar deze stichting beschikt over historisch materieel, restaureert, bouwt aan replica's en streeft ernaar in de regio een trammuseum of museumlijn te realiseren. Zou een samenwerking met het Spoorwegmuseum geen optie zijn?

Photobucket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.