zondag 30 januari 2011

Bijzondere paraplu

Photobucket

Photobucket

In een kingloopwinkel vond Tante deze unieke paraplu (of parasol, geen idee of de stof waterdicht is). Mocht u bekend zijn met het hedendaagse begrip wow-factor....dit regenscherm heeft die wow-factor. De bovenlaag is van perzikkleurige stof met zwarte strepen. Wanneer het regenscherm wordt opengeklapt wordt de kanten onderlaag zichtbaar:

Photobucket

Compleet nutteloos, maar wel zo prachtig. De steel en baleinen zijn van metaal en het handvat is bekleed met leer. De paraplu is helemaal heel en het mechanisme functioneert naar behoren. De steel is wat krom, maar het enige dat echt ontbreekt is de lederen bekleding op het gekrulde deel van het handvat:

Photobucket

Photobucket

Tante zou dolgraag dit regenscherm dateren, maar haar zoektocht naar infomatie over antieke paraplu's heeft tot nu toe weinig opgeleverd. Goed; metalen baleinen werden ingevoerd omstreeks 1850, Edwardiaanse paraplu's hadden kleinere schermen en langere stelen... Maar nergens iets over een kanten onderlaag of de mode in prints. Wie kan Tante op weg helpen? De figuren aan de buitenzijde doen Tante denken aan art deco (jaren '20-'30), maar de kanten onderlaag is zo romantisch en barok; die zou juist wijzen op een eerdere periode. Of is dit toch een moderne replica? Zijn er paraplu-kenners onder u? Tante hoort het graag.

Dames met paraplu, begin 20ste eeuw:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


jaren '20:

Photobucket

Photobucket

jaren '40 en '50:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

9 opmerkingen:

 1. Oh, hij is prachtig! Ik kan je nog niet echt verder helpen, maar ik houd mijn ogen open mocht ik iets interessants te weten komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een snoes!
  Zou het een exemplaar uit de jaren '50 kunnen zijn? Er lijken enige overeenkomsten met deze exemplaren dubbellaags paraplu's:
  http://vintage.bellaumbrella.com/umbrellaListDouble.aspx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De paraplu lijkt inderdaad op die dubbellaags van BellaUmbrella. http://vintage.bellaumbrella.com/UmbrellaDetails.aspx?umbrellaID=8
  Dat komt er nog het meest bij in de buurt, zeker gezien de smalle steel met gekromd uiteinde en de dubbele laag, waarvan de bovenste geknipt, maar niet omgezoomd is.
  Tante was ook al op die site gestuit, maar vond ook daar geen dateringen. Weet u wat? Tante vraagt het gewoon aan de eigenaresse van Bella Umbrella.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bella Umbrella schreef boven de dubbellaags exemplaren:
  The French are still producing this beautiful double-layered umbrella. The umbrellas listed below were in and around the late 1950’s.

  Maar Bella Umbrella lijkt me de expert op gebied van prachtige pluutjes. Inderdaad, gewoon even vragen en Tante weet 't zeker.

  Ik zal u weer zien in de dansles. Het is een toch maar een kleine wereld. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mevrouw Egbert van Bella Umbrella geeft u gelijk! Ze schrijft:
  "This looks to be made in Paris by the maker Georges Gaspard in the 1960’s."
  Dank voor het meedenken. Nu kan Tante weer rustig slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. U heeft een mooi exemplaar gevonden tante Patent! Maar, is het geen parasolletje? Het zou toch zonde zijn om zo'n mooi pluutje nat te laten regenen. Ik ben een paar keer op het Afrikaanse continent geweest en daar heeft iedereen een pluutje tegen de zon, het lijkt mij dat zo'n fijn exemplaar als de uwe ook meer geschikt is als parasolletje?
  Groeten van mama lieveheersbeestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, dat is een heel mooi exemplaar. Ben jaloers.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk bericht, bizar als je kijkt naar het contrast tussen oud en nieuw. Tegenwoordig heb je paraplu's in echt alle soorten kleuren en maten, je vraagt je soms af hoe ze het verzinnen..

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.