zondag 25 april 2010

Camee-ring: "you have to like zee face"

Photobucket

In Rome kreeg Tante van Nonkel deze gouden ring met een camee. Alvast voor haar verjaardag...

Photobucket

Tante bleef in de Via Sistina staan bij een piepklein winkeltje, waar in de etalage de mooiste camees lagen. Een oud damentje wenkte haar naar binnen en vertelde dat haar familie al drie generaties lang cameeën maakte, vanaf 1880. Zij was de 'grandmóther', reeds 80 jaar oud. Haar man, de 'professore' had de meeste sieraden in de winkel met de hand gesneden volgens de oude Italiaanse traditie. Moderne cameeën worden tegenwoordig meestal met laser volledig computergestuurd uitgesneden, iets waar de oude dame vol afgrijzen over sprak.

Photobucket

Vol trots liet grandmóther, die inmiddels haar hele familiegeschiedenis uiteen had gezet, de verschillende ringen zien. Tante moest bij een sterke lamp door een vergrootglas naar de uitgesneden afbeeldingen kijken. De ringen die de professore had gemaakt hadden volgens de dame perfecte gezichtjes; "Iez perfect face!". En dat was waar. Wat een kunst om uit een klein stukje schelp met de hand zo een volmaakt fijn gezichtje te snijden.

Photobucket

De ring die Tante koos is dus nieuw, maar wel gesneden in de klassieke stijl en gezet in een elegant gedraaide rand. De schelp die gebruikt is heet sardonyx en is donkerder van kleur dan de klassieke rozerode variant. De schelp komt uit een dieper deel van de zee en is zo gesneden dat de donkerbruine kleur de achtegrond vormt voor het witte gezichtje. De dame heeft bolle wangetjes en lijkt een los plukje haar op haar voorhoofd te hebben. Ze is mooi, maar ziet er ook lief en vriendelijk uit. En dat was volgens grandmother het belangrijkste; "You have to like zee face. Otherwise ies not the right cameo for you."

2 opmerkingen:

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.