dinsdag 20 april 2010

Oude foto's

Photobucket
Carte de Visite van een gedistingeerd heer, genomen eind 19de eeuw in de fotostudio van hoffotograaf Wilh. Ivens op de Houtstraat 23 te Nijmegen.


Van oom en tante kreeg Tante enkele oude foto's. De foto's tonen familieleden van de aangetrouwde oom, dus Tante kent de mensen op de foto's niet echt. Dat neemt niet weg dat de foto's ieder een mooi tijdsbeeld schetsen en bovendien prachtige plaatjes zijn om naar te kijken.
De foto's zijn iets groter afgedrukt ten behoeve van de details.


Photobucket
Cabinetfoto van een baby rond 1900. Het is niet duidelijk of dit een jongen of en meisje is. Babies van beide geslachten droegen immers kanten jurkjes.


Photobucket
Cabinetfoto van een slager, omstreeks 1900. Opmerkelijk is dat hij poseert in zijn werktenue. Zou deze man zo vergroeid zijn met zijn beroep dat hij zelfs in de fotostudio zijn werkjas draagt? "Je bent wat je doet", dat ging in die tijd zeker op. In het familiealbum schept het wel duidelijkheid; dat is oom Theo en hij was slager.
Cabinetfoto's en cartes de visite werden geplakt op dik karton. Deze foto wordt daarbij omlijst door een fraaie rand van krullen.



Photobucket
De slagerij in Brummen. Is de man rechts op de foto dezelfde slager? Dan moet deze foto wat jaren later genomen zijn.


Photobucket
Grote foto van een jongen in zondags matrozenpak met hondje. Wederom genomen rond 1900. Helaas is deze foto wat verkleurd. Op de achtegrond is slechts vaag het achterdoek met bomen en planten te zien waartegen de knaap poseerde. In zijn hand draagt hij een ruikertje. De sluitertijd was in deze periode kort genoeg om ook dieren te fotograferen.


Photobucket
Boottochtje circa 1903. De dames dragen de typisch hooggesloten blouses met pofmouwen uit de Edwardiaanse tijd met als versiering colliers en broches.
De rokken waren uitlopende modellen van verschillende banen zonder versiering. De dame in het midden heeft waarschijnlijk een dameshorloge aan een ketting aan haar riem vastgemaakt en in haar rokband weggestopt. De juffrouw links zal jonger zijn dan de rest. Zij draagt en witte rok en een grote kinderlijke strik in het haar.
De kapsels hebben het zeer modieuze cottage loaf model, waarbij haarstukjes en rollen werden gebruikt om het opgestoken haar zoveel mogelijk volume te geven. Het kapsel is vernoemd naar een Engels brood:

Photobucket


Photobucket
Tweelingbroertje in 1923. Droegen jongetjes voorheen jurkjes tot hun kleutertijd, deze tweeling gaat heel chique gekleed in gebreide pakjes met leren laarsjes.


Photobucket
Meisjes in de jaren '20 poserend met bloemenvaas bij een kostbaar automobiel. Weet één van de lezers misschien welk type auto dit is?
De meisjes dragen gemakkelijke katoenen jurkjes en schoenen met een bandje, ook wel Mary Janes genaamd. De twee meisjes aan de buitenzijde zijn helemaal bij de tijd met hun strakke bobkapsels.



Photobucket
Is dit weer de tweeling? Op deze foto lijken ze Charlie Chaplin te imiteren in hun vaders kleding, met wandelstok, sigaar en klompen(!). Of is dat slechts een interpretatie van Tante en doen ze eigenlijk gewoon niemand anders na dán hun vader? Zo zie je maar hoe onze beeldvorming gekleurd wordt door de media, ook wanneer we kijken naar foto's uit de jaren '20.


Photobucket
Meisjesklas, of misschien zelfs een complete school, uit 1925. Het bobkapsel met de zijscheiding was duidelijk populair, al zijn er ook enkele lange vlechten te bekennen. Waarschijnlijk konden de moeders het niet over hun hart verkrijgen hun dochters te kortwieken, hoe modieus dat ook was.
De meisjes dragen een schooluniform met witte kraag en wederom de praktische Mary Janes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.