vrijdag 1 januari 2010

Hoge Hakken: tips van Tante

marilyn monroe
“I don't know who invented high heels, but all women owe him a lot.”
Marilyn Monroe


Gelukkig Nieuwjaar! Nu de sneeuw smelt en het ijs verdwijnt durft Tante weer op hoge hakken over straat te gaan. Zij is immers dol op mooie schoenen en wat is nu chiquer dan een fraaie pump? Op hoge hakken krijgt iedere stap een uitroepteken en de draagster kan zich er elegant en zelfverzekerd mee voelen. Bovendien zijn er heel wat mooie ouderwetse modellen in de winkels te vinden. Van Invito tot Van Haren, de retro-schoenen liggen voor het oprapen.

Photobucket
Zwart lakleer van Dr Adams.

Zijn hoge hakken dan niet vreselijk slecht voor voeten, enkels en knieën? Vast wel, maar platte ballerina’s en slippers zijn ook ongezond schoeisel en ach...het oog wil ook wat. Bovendien schopt Tante haar hoge hakken thuis meteen uit, want je moet wel afwisselen. Tante is dan wel ijdel, ze blieft geen verkorte spieren, kramp of stressfracturen. Het moet wel leuk blijven. Daarom de volgende tips:

De keuze voor de schoen:
1. Kies een schoen in je maat. Bij een te krappe schoen wordt je voorvoet steeds verder samengeperst. Bij iedere stap komt je gewicht op je voorvoet, dus daar raakt vanalles bekneld. Resultaat; helse pijnen. Gun daarom je voorvoet ook in de breedte wat ruimte. Bij een te grote maat glipt je hiel uit de schoen. Zelfs met een bandje over de wreef heb je dan minder controle en is de struikelkans groot. Pas de pumps bovendien altijd met het 'soksel' dat je erin zult dragen: maillot/panty/blote voeten.

2. Stabiliteit is alles, dus zorg dat je op je schoen kunt vertrouwen. Wanneer je loopt plant je eerst de hakken stevig in de grond, dus deze moeten oersterk zijn. Er mag absoluut geen speling zitten tussen de hak en het deel van de zool waar de hak aan vast zit. Controleer dus de plaats waar de zool overgaat in de hak. Let ook op de plaatsing van de hak. Deze moet recht onder je hiel zitten, zodat je gewicht in een rechte lijn de grond in drukt.

Photobucket
Steviger dan dit kan niet. Zwart lakleer met veters en plateauzool van Clarks.

3. Heb je weinig ervaring met het lopen op hakken of kan je je voeten niet ver strekken? Begin dan met een hakhoogte van een centimeter of 5. Tantes maximumhoogte is zo'n 10 cm, maar dat loopt niet comfortabel meer en is dus niet erg elegant. Liever alles onder controle op lagere hakken dan angstig zwalkend over straat...Daarbij kan een halve centimeter al verschil maken. Met plateauzolen kan je trouwens fijn smokkelen: omdat de hele zool wat hoger is, lijken de hakken ook hoger.

Photobucket
Tantes pin-up pumps. De hak (9 cm) is stevig en breed, maar aan de hoge kant.

4. De keuze voor een type hak hangt af van je smaak en loopkunsten, maar ook van de ondergrond waarover je voortbeweegt. Tantes hometown heeft een ongelijke bestrating met veel kinderkopjes en verraderlijke voegen. Zij waagt zich dus zelden aan de naaldhak, want ze heeft al vaak hakonderdelen tussen straatstenen uit moeten peuteren. Een bredere hak zorgt voor een stabiele basis. Ook sleehakken bieden uitkomst.

Photobucket
Comfortabel door het bandje, de spekzool en de sleehak. Aerosoles.

5. Met of zonder bandjes? Een pump kan, zeker wanneer gedragen met gladde panty, wel eens van je voet glippen. Zoals gezegd moet je op de schoen kunnen vetrouwen en Tante is dan ook dol op bandjes en veters, want zo zal je nooit een schoen verliezen. Bovendien danst zij graag en dan zijn mary-janes of schoenen met een vetertje een must.

Photobucket
Tantes droeg deze schoenen op haar bruiloft. Ze zijn ideaal voor beginners, omdat ze een lage, uitlopende hak hebben en door de bandjes muurvast aan je voeten zitten.

6. Tegenwoordig zijn er fijne gelkussentjes te koop die de druk op de voorvoet dempen en het lopen aanzienlijk verlichten. Tante kan dit soort partyfeet van harte aanraden en past hoge hakken in de winkel altijd mét deze kussentjes.

Het loopje van Marilyn:


Het lopen:
1. Borst vooruit, buik in, schouders, hoofd en rug recht, billen niet te ver naar achteren: het spreekt vanzelf dat een goede houding een voorwaarde is voor het geslaagd lopen op hakken. Wanneer je je buikspieren spant en je lichaam lang maakt sta je steviger en heb je meer controle over je bewegingen.

2. Zet eerst je hak neer bij een stap. Het is een misverstand dat je eerst je voorvoet neer moet zetten. Probeer zoveel mogelijk te lopen zoals je dat op lage schoenen zou doen. Zet je hak stevig neer en rol je voet goed af.

3. Laat je natuurlijke gang en de hoogte van je hakken de lengte van de passen bepalen. Maak niet te grote passen; dat ziet er geforceerd en gehaast uit en bovendien bestaat het gevaar dat je je knieën niet strekt, waardoor je loopje er lomp uit zal zien. Te kleine dribbelpasjes zien er ook vreemd uit (al is Marilyn Monroe in het bovenstaande filmpje wel charmant).

4. Plaats je voeten langs een denkbeeldige lijn, maar ga niet overkruisen. Dat laatste is meer iets voor catwalkmodellen of Victoria Beckham.

5. Beweeg je heupen ontspannen mee, maar overdrijf niet. We willen immers geen aanstoot geven!

6. Wees geen houten klaas: ontspan knieën en enkels, maar strek wel je benen bij het neerzetten van je hiel. Zet je knieën dus niet op slot en rol je voeten af. Zo zal je loopje gracieus zijn zonder je gewrichten teveel te belasten.

7. Onderga je helse pijnen, ben je doodsbang om te vallen en is de bushalte nog ver? Dat kan best zijn, maar laat het vooral niet merken. Een dame is altijd beheersd en gracieus. Schop thuis snel je schoenen uit, slik een paracetamol en leer van deze ervaring; bedenk altijd goed wat je die dag gaat doen voor je met een paar schoenen de deur uitgaat. Of doe zoals Tante: smokkel in je (oversized) handtas een comfortabel reservepaar mee.
Be prepared...

marilyn vliegtuig

3 opmerkingen:

 1. Hallo Tante Patent! Ik heb op internet leuke plateauhakken gezien met een hak van 11,5 centimeter en het platform is 4 cm hoog. Betekent dat, dat ik dan eigenlijk op 7,5 centimeter loop? Of blijven het Killer Heels?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha! Grappig verhaal! Ik heb ook altijd een extra paar afgetrapte ballerina's bij me ;)

  Loves,
  Rowan

  www.redreidinghood.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk uitgelegd! leuk blog, ik ga je volgen! Ik heb zelf een blog over schoenen van Guess .. kom eens kijken!

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.