woensdag 20 januari 2010

Agatha Christie, 1920's slang en Cluedo

christie8

Agatha Christie ging keurig met de mode mee:

agathachristie1
Agatha Christie als jong meisje

agathachristie2
Circa 1913. Vergelijkt u het eens met de modeprent van twee berichten terug.

christie7
Christie in de jaren '20, met hippe bob en parelsnoer.

agatha christie3
In de jaren '30

Tante is dol op de moordmysteries van Agatha Christie (1890-1976). De verhalen zijn spannend en de moordenaar is nooit vooraf aan te wijzen. Het leukst zijn de boeken uit de jaren '20 en '30. Daarin komen we uiteraard Hercule Poirot tegen, maar mooier is het wanneer een jongeman en een jongedame het mysterie op eigen houtje gaan oplossen en uiteindelijk ook nog eens elkaar krijgen (voorspelbaar, maar o zo romantisch).

christie5

Agatha Christie kwam zelf uit een welgestelde familie en kende de landhuizen, butlers en eersteklas coupé's uit eigen ervaring. Haar boeken laten duidelijk het klassensysteem van Engeland zien waarin dienstmeisjes niet als echte mensen werden behandeld en de adel excentriek en een tikje kierewiet was. Natuurlijk schreef ze geen historische romans; de verhalen spelen in de tijd waarin ze zijn geschreven. Tante waant zich tijdens het lezen dus in het Engeland van de jaren '20 en '30. Zo kom je tussen de regels door vanalles te weten over de kleding, de omgangsvormen, het taalgebruik (uitspraken als "Buck up!" en de bijnamen van hippe jongedames zoals 'Tuppence'), het eten, de huizen en het vervoer (veel fijne treinen en automobielen).

christie4

Enkele favoriete titels:
The Secret Adversary (1922)
The Secret of Chimneys (1925)
Why Didn't They Ask Evans? (1934)

Cluedo: wie vermoordde Mr. Black?

peacock
Wie dol is op Sherlock Holmes, Poirot en andere speurders, kan zelf een potje ouderwets puzzelen met Cluedo. Urenlang pret met touw en revolver in de hal, de keuken, of de zitkamer. Wie vermoordde Mr. Black? Uiteraard is Tante Mrs. Peacock, de rijke erfgename met het aristocratische "je ne sais quoi". De nieuwste versie in de winkel is high-tech met dvd: Brrrr. Dan maar een tweedehands spel gekocht. "Mrs White, wees toch voorzichtig met die kandelaar in de studeerkamer!"

Slang uit de jaren '20
Een lijst met slang (hip taalgebruik) uit de jaren '20 vindt u op de site van een Amerikaanse oldtimer club en op de Internet Guide To Jazz Age Slang.

christie6

1 opmerking:

  1. Petra Kasteleijn20 januari 2010 om 23:20

    Hoi Tante Patent,

    Ik deel met u de liefde voor alles Christie! En ja, Tommy and Tuppence zijn geweldig, misschien wel de leukste Christies op de wereld. Ik ben overigens ook enorm fan van de tv-serie van Hercule Poirot met David Suchet. Jaren 20 galore! Heerlijk!
    (overigens ben ik dankzij juffer Jo op uw blog gewezen via Facebook...)

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.