zaterdag 28 augustus 2010

Tupperware!

Photobucket

Photobucket

Gisteren zag Tante op televisie een interessante en amusante documentaire over Tupperware, genaamd Tupperware! en gemaakt door Laurie Kahn-Leavitt. Een echte aanrader. De site van de documentaire

In 1949 zorgden de bakjes van polypropyleen met de luchtdichte sluiting voor een ware revolutie. Niet alleen bleef het eten door de vinding van Earl Tupper (1907-1983) langer vers, voor veel vrouwen betekende het een kans om zelf geld te verdienen en even aan de sleur van het huishouden te ontsnappen. Het principe van de Tupperware party, waarbij de verkoopster bijvoorbeeld in het huis van een vriendin aan een groep dames de producten demonstreert, bestaat nog steeds.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Enerzijds dus intens tuttig en huiselijk, anderzijds juist bevrijdend voor de vrouw. Hoe verwarrend...
Duizenden verkoopsters werkten voor het bedrijf, maar aan de top stond slechts één vrouw: Brownie Wise (1913-1992), die het concept van de party verzon en als boegbeeld fungeerde, met naast haar enkel mannen. Er was dus zeker sprake van een ondoordringbaar glazen plafond voor vrouwelijke werknemers.

Net zoals de vaatwassers uit het vorige bericht en de stofzuigers waarover Tante eerder schreef, sluit ook Tupperware aan bij de ideologie van de gelukkige huisvrouw, die door technische vindingen nu meer tijd overhoudt voor andere zaken:

Photobucket

Om de verkoopsters te motiveren waren er wekelijks bijeenkomsten en werd er ieder jaar een 'jubilee' gehouden op het Tupperware landgoed, compleet met spelletjes, peptalks, dolle verkleedpartijen en natuurlijk het Tupperware-lied. Zo gaat het nog steeds en dat moet u toch echt even zien:En voor de liefhebbers: Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft in één ruimte een bescheiden expositie gewijd aan het merk.

Photobucket

Tante vindt het boeiende materie. Hier nog een kleine impressie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.