zaterdag 15 mei 2010

Stoommachientjes

Photobucket
Stoomwals 'Old Smokey' uit 1930. John Fowler & Co (Engeland). Website van de eigenaar.

Tijdens een uitje raakten Nonkel en Tante verzeild in Almere Haven, alwaar zij zich begaven op een festivalterrein. De ecclectische mix van attracties, objecten en marktkraampjes maakte dat het hen niet direct duidelijk was waar ze nu beland waren. Stoommachines, oude ambachten, rommelmarkt, nostalgische kermis, streekproducten, de landmacht, oude vrachtwagens, de bekende Peruaanse mutsen (met van die flapjes, tot over je oren), trampolines en springkussens... Wat was hier nu het overkoepelende thema?

Photobucket

Het evenement bleek het Stoom- en Energiefestival te zijn. De grote getalen stoommachines, mini-stoomtreintjes en stoomwalsen waren inderdaad indrukwekkend. De trotse eigenaren kampeerden naast hun pronkstukken in kleine caravans en tentjes, droegen machinistenpetten en reden onvermoeibaar heen en weer op hun kleine blinkende lievelingen. Aan de nummerplaten van hun auto's te zien kwam een aantal deelnemers uit Engeland; de stoomnatie bij uitstek.

Photobucket
Brandweerwagen uit 1955

Tante mag graag stoommachientjes bekijken (liefst in carousselvorm natuurlijk), maar ze genoot ook van de diverse vrachtwagens uit voorbije tijden; liefdevol gerestaureerd en stukken fraaier dan de exemplaren die tegenwoordig de straten bevolken. Zoveel nostalgie en geschiedenis hadden Nonkel en Tante niet verwacht in onze jongste provincie! Wat die Peruaanse mutsen en de landmacht op het festival deden blijft echter een raadsel...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

1 opmerking:

  1. Met van die flapjes: http://www.youtube.com/watch?v=jK9fRV7D_LU

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.