woensdag 19 mei 2010

Edwardiaans schilderij-achter-glas

Photobucket

Op de vrijmarkt tijdens Koninginnedag stuitte Tante op dit kunstwerk en u begrijpt: het moest hoe dan ook mee naar huis. Zwierige Edwardiaanse dames en een heer drinken een kopje koffie op wat op het eerste gezicht een reclameposter lijkt. Maar van dichtbij gezien blijkt deze afbeelding uit ca. 1905 geen print te zijn, maar een schilderij-achter-glas. Bij deze lastige techniek schildert de kunstenaar direct op het glas, waarbij hij begint met de details en steeds verder 'uitzoomt' naar de achtegrond. Een lastige techniek, want eigenlijk schilder je in spiegelbeeld en fouten kunnen niet hersteld worden.

Photobucket

Het schilderij zit nog in de originele lijst en is niet gesigneerd. In welk chique koffiehuis zou het gehangen hebben? Tante vindt het in ieder geval fantastisch: de zwierige vormen, de fijne details van de gezichtjes, de kleurige vlakken en natuurlijk het onderwerp: jurken, hoeden en koffie. Beter kan een kunstwerk niet worden!

Photobucket

Ter vergelijking enkele afbeeldingen van dames en modeprenten uit de Belle Époque. De hoeden stonden vóór op het hoofd en het haar werd opgestoken met zoveel mogelijk volume (vaak met behulp van haarstukjes). Het silhouet was de beruchte S-vorm, waarbij de boezem ver naar voren werd geduwd en een S vormde samen met de wespentaille en ronde heupen. De rokken hadden de elegant trompetvorm, die zwierig rond de benen viel. In deze periode waren mantelpakjes erg populair; een praktisch kledingstuk, geïnspireerd op mannenkostuums. Het praktische werd echter direct teniet gedaan door de extreme corsetten die in deze periode werden gedragen:

sbend
Bron: Ladies Home Journal, Oktober 1900

edw corset

edwardian3

edwardian1 edwardian2

edwardian4

1 opmerking:

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.