maandag 31 mei 2010

Hoe te zitten als een dame

margaret
De Engelse prinses Margaret kan elegant zitten. Fotograaf: Cecil Beaton

Eerder sprak Tante over de kunst van het lopen op hoge hakken. Een dame wil echter ook wel eens rusten en dan dient er bevallig gezeten te worden. Niet met de knieën uit elkaar, niet lui achterover leunend en zelfs niet met de benen over elkaar heen geslagen; bij elegant zitten komt nogal wat kijken. Toch zijn het geen overbodige aanwijzingen, want zeker gekleed in mini- of kokerrok heeft een dame nogal eens last van 'leg-anxiety'; wat doe ik met mijn benen? De volgende houdingen zijn allemaal 'not done':

notdone

Hoe pakt u het dan wel aan?

1. Loop in een mooi lange en rechte houding naar de stoel toe. Schouders naar achteren, buik in en hoofd op.

2. Draai met uw rug naar de stoel toe, zodat de achterkant van uw benen de zetel raakt. Ga nu met gestrekte rug langzaam zitten zónder uw handen te gebruiken en zonder neer te ploffen. Natuurlijk kunt u wel uw rok glad strijken tijdens het zittengaan; een dame blieft geen gekreukte rok. Pas hierbij wel op niet uw derrière naar achteren te steken!

hoezitten

3. Houd tijdens het zitten uw rug recht en hoofd op. Bij een rechte leuning kunt u wat leunen, maar ga niet achterover hangen. Tijdens een diner of in galajapon is het uit den boze te leunen.

margaret
Wederom een foto van de jonge prinses Margaret, genomen door Cecil Beaton.

4. Houd de knieën bij elkaar en laat ze wijzen in de richting van uw gesprekspartner. Wanneer u geen geprekspartner hebt wijzen de knieën bij voorkeur naar de linkerhoek van de stoel. Kruis vervolgens de rechtenkel over de linker. Wanneer uw knieën naar rechts wijzen kruist u de linkerenkel over de rechter. Uw benen maken als het ware een S-vorm:

zitten

Zorg er steeds voor dat uw voet niet op ooghoogte bungelt en niemand tegen uw schoenzolen hoeft aan te kijken. Laat zo min mogelijk ruimte vrij tussen uw beide voeten en trek uw rok rok indien mogelijk over uw knieën.

5. Leg uw rechterhand over uw linker in uw schoot. Plaats de handen niet op uw knieën of heupen en sla de armen niet over elkaar. Ballerina Anna Pavlova doet het op de volgende foto dus niet helemaal goed:

pavlova1

Dit is beter, al zijn hier de voeten wat ver uit elkaar geplaatst:
pavlova2

6. Probeer bij het opstaan wederom niet uw handen te gebruiken.

Oefent u thuis eens rustig op de juiste houding. Dan kunt u zich vervolgens met een gerust hart mengen tussen de dames op een bal of soiréetje:

beaton

2 opmerkingen:

  1. http://www.dbnl.org/tekst/gros006hoeh01_01/

    Met vriendelijke groet: Mark Davids

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u, mijnheer Davids. Ik heb de oude en nieuwe uitgave van mevrouw Groskamp-ten Have in de kast staan, maar kon daarin weinig vinden over de correcte zithouding voor dames (of heren). Heeft u het gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.