woensdag 10 maart 2010

Broche met roosjes

Photobucket

Broches zijn fijne verzamelobjecten: ze zijn klein, dus nemen geen ruimte in in een overvol huis, ze zijn betaalbaar en overal te vinden.

Via marktplaats.nl bemachtigde Tante deze vintage broche met roosjes van lichtroze angelskin koraal (dat schijnt vrij exclusief te zijn) en blaadjes van jade. De broche is niet gemerkt, dus het is niet duidelijk wat voor metaal het is. De bloemen en de blaadjes zijn heel gedetailleerd uitgesneden en mooi glad gepolijst. Helaas is niet bekend wat de naam van de ontwerper of het merk is.

Photobucket Photobucket

Al googlend kwam Tante meer van dit soort broches tegen. Blijkbaar waren romantische bloemensieraden erg in de mode in de jaren '50 en '60. Ontwerpers zoals Swoboda (1956, Los Angeles) hadden veel succes met hun zogenaamde costume jewelry. De broches, oorbellen en hangers waren hadden immers wel kostbare stenen, maar waren gezet in onedel metaal of slechts verguld. Zo kon een dame voor relatief weinig geld iets fraais kopen en was het geen ramp wanneer het kort daarop weer uit de mode raakte. En voor 12,50 euro was Tantes broche zeker een koopje. Laat de lente maar komen...

ebay
Een vergelijkbaar exemplaar met oorbellen op ebay.

swoboda
Swoboda: mandje rozen met onyx voor $ 160,00.

gumps
En een tikje duurder: een ontwerp van Gump’s (San Francisco, jaartal onbekend) in 14 karaats goud, te koop voor een luttele $1.575,00.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.