donderdag 25 februari 2010

Nostalgie: het waterorgel in de Efteling

waterorgel

Het waterorgel in de Efteling nog nooit gezien? Dan moet u toch echt eens gaan kijken. Oorspronkelijk werd het gebouwd voor de paleisvijver van een Afrikaans stamhoofd, maar dat heerschap zag blijkbaar af van de koop, want het waterorgel kwam in 1966 de Efteling terecht. Al jaren vermaakt het de bezoekers met hoge stralen, gekleurde lichten en wonderbaarlijke figuren zoals spiralen en waaiers. U vindt het waterorgel in de linkervleugel van het carrouselpaleis.

winterefteling2010

Fantastische fonteinen bestonden natuurlijk al langer. Zo is in de tuinen van de Villa d’Este in Tivoli (vlakbij Rome) een groot aantal fonteinen uit de Renaissance te bewonderen:

villa este

In het begin de van de 20ste eeuw worden verschillende dancing fountains voor pretparken gebouwd. De eerste waterorgels werden begeleid door live muziek en moesten met de hand worden bediend: men draaide aan kraantjes, schoof met leidingen en bediende de lichten. Het zal u niet verbazen dat er wel eens kortsluiting optrad bij zo’n waterballet met elektrisch licht. Later werkte men met programmering door gestanste boeken, zoals bij een draaiorgel. Waarschijnlijk komt daar de naam ‘waterorgel’ vandaan. Het apparaat maakt zelf immers geen muziek.
Nu gaat alles volautomatisch en staat de muziek op band. Toen Tante klein was danste het water op de melodie van Het Kleine Café aan de Haven. De laatste jaren schalde echter de discodeun YMCA door de boxen. Weliswaar in accordeonarrangement, maar toch een beetje jammer.

carrouselpaleis

In de V.S. zijn nog verschillende oude exemplaren en replica’s van waterorgels te bewonderen. In Slagharen staat ook een waterorgel met een high-tech show. Voor de echte nostalgie moet u echter in de Efteling zijn. Het waterorgel is de laatste jaren in verval geraakt, maar het wordt opgeknapt. Hopelijk spuiten binnenkort alle stralen weer even hoog, krijgt de achterwand een verse laag verf en worden de bankjes teruggeplaatst. Dan kan Tante daar als vanouds haar boterhammen opeten.

Deze filmpjes tonen het waterorgel in de jaren ’90. Toen zag het er nog puik uit! Als is de beeldkwaliteit is niet geweldig, deze filmpjes laten het best zien hoe mooi het orgel was. Hoor hoe het publiek meezingt en zie in het tweede filmpje twee dames een walsje doen.





Zelf een waterorgel maken? Met Mentos en Diet Coke kom je een heel eind:


Als toegift een wonderbaarlijke fontein in Japan. Hoe is het mogelijk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.