vrijdag 19 februari 2010

Musicalster Kathryn Grayson (1922-2010)

katgray1

anchorsaweigh

Enkele dagen geleden kwam Tante al zappend de musical Anchors Aweigh uit 1945 tegen. In die film worden matrozen Gene Kelly en Frank Sinatra verliefd op hetzelfde meisje, gespeeld door actrice en super-hoge-noten-sopraan Kathryn Grayson. Helaas is vandaag op www.nu.nl te lezen dat Grayson woensdag in haar slaap is overleden. Ze werd 88 jaar.

katgray3

Nu keek Tante vooral naar Anchors Aweigh voor het betere tapwerk van Gene Kelly (o.a. samen met muis Jerry), maar ze verbaasde zich ook over de glasheldere noten van de charmante miss Grayson. Het was in die tijd heel gebruikelijk dat klassieke zangers, dansers, pianisten en dirigenten optraden in Hollywoodmusicals. Het gaf het genre status en sprak een chique publiek aan. Of had men na de ellende van Tweede Wereldoorlog even geen behoefte aan frivole swingmuziek? Een andere verklaring kan zijn dat film niet alleen probeerde te concurreren met het nieuwe medium televisie, maar ook met theater, concerten en opera.

Enfin, Tantes lievelingsmuziek is het niet, maar het verschijnsel van lichte klassieke muziek in Hollywoodfilms is wel interessant. Kijkt u dus eens naar het volgende clipje uit Anchors Aweigh; met hoge F, perfect kapsel en make-up en natuurlijk een knalroze baljurk:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.