maandag 20 februari 2012

Aanwinsten: sieraden en oude foto's

Tante kon het weer niet laten even in haar favoriete winkeltje binnen te stappen. Ach, je kan ergens appeltaart met koffie bestellen en dan ben je hetzelfde bedrag kwijt als Tante voor deze aankopen betaalde...en van deze foto's en sieraden heeft Tante langer plezier. Hoewel ze erg van taart houdt...

Photobucket
Art deco broche uit ca. 1930. Er mist een steentje, maar dat mag het feest niet verstoren. Het is een schoonheid en exemplarisch voor de blingbling-stijl van het interbellum.


Photobucket
Ragfijn armbandje met schakeltje in s-vorm.


En wat oude fotootjes:

Photobucket

Een schone dame van net vóór de Eerste Wereldoorlog. Typisch is het volumineuze kapsel (daar zaten vaak haarstukjes onder ter opvulling), de rechte rok en de hooggesloten blouse met kanten bef.


Photobucket

Deze dame is een stuk ouder. De crinolinejurk met zwarte decoratie, de hooggesloten hals met cameebroche, de mouwen met smalle manchetten, het gladde kapsel met middenscheiding: deze foto is genomen omstreeks 1860. In die tijd, toen de carte de visite fotografie nog een nieuwigheidje was, werd men meestal ten voeten uit geportretteerd. Hoe verder je in de tijd komt, hoe minder je van het lichaam ziet. Rond 1900 worden er vooral close-up portretjes in ovalen passe-partouts geschoten door de professionele fotografen.


Photobucket

En meteen de uitzondering die de regel bevestigd: Dame circa 1855.
Dit is waarschijnlijk de oudste foto in Tantes bezit. De jurk van de dame is duidelijk ouder dan die van haar sexegenote hierboven. Dat zie je door de wijde 3/4 mouwen en de vorm van het lijfje, dat een soort driehoek is die over de schouders valt. Het opstaande randje op de schouders van de jurk van de dame uit 1860 is hier nog een overblijfsel van.
Natuurlijk kan deze foto later genomen zijn. Misschien was dit model met ouderwets afhangende schouders een lievelingsjurk van deze dame, of een oud model dat ze tien jaar later nog droeg. Maar jurken werden vermaakt om met de mode mee te gaan en op de foto droeg je natuurlijk je meest modieuze goed. De kadrering doet bovendien erg denken aan de daguerreotypes uit die tijd. Dus waarschijnlijk is dit er echt één die is gemaakt omstreeks 1855. Helaas staat er niets achterop de foto, die ernstig is gekreukt en bruut van zijn kartonnetje is afgerukt. De carte de visite fotografie werd in 1854 door de Franse fotograaf Disdéri gepatenteerd, dus het zou kunnen! Wat een mooi stukje antiek. En dat voor een euro...

Tot slot, om bij het thema van de vorige blogpost te blijven, een gelukkig en charmant bruidje uit de jaren '50:

Photobucket

4 opmerkingen:

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.