dinsdag 7 februari 2012

Victoriaans medaillon met cherubijntje

Photobucket

Photobucket

Voor haar verjaardag (alweer maanden geleden), kreeg Tante van Nonkel een verguld Victoriaanse medaillon met daarop een geëmailleerd cherubijntje. Ze zocht het zelf uit in haar favoriete antiekwinkeltje in Utrecht: De Oude Pijpenlade op de Oudegracht. Het 9K gouden collier met ouderwets grote schakels is van de Kijkshop.


Photobucket
De originele cherubijntjes op het schilderij Sistine Madonna van Raphael uit 1513-1514


Aan het einde van de 19de eeuw waren sieraden met dit soort voorstellingen erg populair. Men vindt de putti van Raphael op broches, hangers, ringen en oorbellen. De voorstelling werd doorgaans met de hand geschilderd en met emaille bedekt (soort vloeibaar glas) en soms ingelegd met diamanten of parels. Romantische sieraden die misschien ook wel als gedenkteken of beschermengeltje dienden. Tante vond er tal van voorbeelden van. Zo passen deze oorbellen mooi bij het medaillon qua voorstelling en vorm:

Photobucket


Een prijzig exemplaar met diamanten vleugels:

Photobucket


Een getroubleerd cherubijntje:

Photobucket


Een ongewoon felgeleurd medaillon met groen en blauw emaille:

Photobucket


Het zwarte git doet vermoeden dat dit een rouwsieraad is:

Photobucket


Een olijke variant, die verrassend modern aandoet:

Photobucket


Maar Tantes medaillon blijft de mooiste....;)

Photobucket

4 opmerkingen:

 1. Lovely! En wat maak ik toch mooie foto's :')

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi, tante!Bij de kringloop of op een rommelmarkt kijk ik ook graag tussen de sieraden en heb wel eens van die broches met steentjes gekocht, zoals mn oma ze vroeger wel droeg, soms zelfs op een hoed of baret gespeld.
  Bij deze laat ik u weten dat ik helemaal geinspireerd ben door uw blog en andere vintageblogs, heerlijk om te lezen en ideeen op te doen.
  Hart. groeten van Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is leuk om te horen, Elisabeth. Niets leuker dan kringloopwinkels en rommelmarkten doorzoeken. Je vindt er inderdaad de mooiste dingen en het zoeken zelf is een fijne bezigheid.

  hartelijke groeten,

  Tante

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.