maandag 14 maart 2011

42nd Street (1933)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Eerder schreef Tante al over de musicalfilms van choreograaf Busby Berkeley. Helaas zijn die niet allemaal beschikbaar op zone 2-DVD's, maar 42nd Street van regisseur Lloyd Bacon kunnen we op onze DVD-spelers gelukkig wél bekijken.

De officiële trailer:


Photobucket

42nd Street is een hilarische musical uit 1933, met veel pikante grapjes. De film is immers gemaakt net voor de Production Code echt van kracht werd. Deze code bevatte regels die Hollywood zelf had opgesteld om de kwaliteit van films te waarborgen. Dat betekende strenge regels betreft o.a. sex en geweld. Maar goed, in 1933 hield men zich nog niet strikt aan die regels. Wat u dus te zien krijgt zijn veel benen, dames en heren met diverse affaires en danskostuumpjes die naar onze maatstaven best bloot en sexy zijn. Tante meende in één shot zelfs een tepel te zien.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Het verhaal is simpel, maar biedt ruimte voor snedige, snelle dialogen en excentrieke personages. Kort samengevat: Succesvol Broadway-regisseur (gespeeld door Warner Baxter) zet nog één keer een grote productie op de planken. Hij beult zijn danseressen af, schreeuwt het hele theater bij elkaar en moet er ook nog voor zorgen dat de geldschieter tevreden blijft. De leading lady van de show heeft als taak deze rijke meneer het naar de zin te maken, maar...ze heeft ook een ander vriendje. Dat geeft natuurlijk problemen.

Photobucket

Natuurlijk is een musical nooit compleet zonder de verhaallijn van het jonge meisje dat nog ontdekt moet worden. Tapdanseres Ruby Keeler (op de bovenstaande foto in het midden) speelt deze hoofdrol, maar ze is Tante wat te muizig en tuttig. De show wordt gestolen door de andere actrices.

Zo is daar Bebe Daniels als Dorothy Brock, de leading lady:
Photobucket

Photobucket

Ginger Rogers in een mooie bijrol als showgirl Anytime Annie (de naam alleen al):
Photobucket

En haar collega Lorraine Flemming, gespeeld door de komische actrice Una Merkel (op de foto rechts, Ruby Keeler links):
Photobucket

Merkel en Rogers in de hilarische auditiescene:


De film bevat twee grote dansscenes, met het bekende kaleidoscopische, grootschalige werk van choreograaf Busby Berkely. Maar niet alleen de dans en de gevatte dialogen zijn een feest; de kleding van de acteurs is zeer stijlvol. Van extreem korte tuinbroekjes om in te dansen tot avondjurken. En natuurlijk veel bont en hoedjes.

De laatste grote dansscene. Let op de spannende jarretels en het sky-line effect:


Na zo'n film heeft Tante natuurlijk weer zin in een art-deco jurk met hoed. En laat ze zo'n jurk nu net aangeschaft hebben.

Photobucket Photobucket

De jurk is van het retro-merk Stop Staring. Ze is misschien wat korter en strakker dan een echt jaren '30 model, maar heeft wel leuke art-deco-achtige details zoals de knopen en de halsversiering. Paris Hilton heeft 'm ook, maar dan met roze accenten... (zo is zij):

Photobucket

3 opmerkingen:

  1. come and meet, those dancing feet!! On the avenue i'm taking you to, 42 streeeet! Ja, haha wat een geweldige film is dit! Leuk blog :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog.
    Die jurk staat je enig :)

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.