zondag 8 januari 2012

Kasteel de Haar

Photobucket

Vandaag bezochten Nonkel en Tante Kasteel de Haar. Ze maakten een romantische wandeling, verdwaalden in het doolhof en kregen een rondleiding door het imposante gebouw. Helaas mochten ze van het interieur geen foto's maken.

Photobucket

Photobucket
in de Romeinse tuin

Hoewel het kasteel op het eerste gezicht Middeleeuws oogt, is het eigenlijk slechts zo’n 130 jaar oud. Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besloot het kasteel van zijn voorouders te laten restaureren. Het was niet meer dan een ruïne en hij wilde het kasteel opnieuw opbouwen in Neogotische stijl. Daarvoor nam hij architect Pierre Cuypers (bekend van Rijksmuseum en Amsterdam CS) in dienst, die wel weg wist met donker eiken, metselwerk en een veelheid aan ornamenten. Het enorme huis van de Baron werd zo een soort grote folly (fantasiebouwsel), vol antiek uit vervlogen tijden.

Diner op 3 juli 1893, in de ruïne van kasteel de Haar. Cuypers organiseerde dit diner om de baron en barones te overtuigen de klus met hem aan te gaan. Middenop de tafel een eetbare maquette. De heer met de grote snor is waarschijnlijk de baron. Foto: E.A. van Blitz. bron: www.nai.nlHet duizelde Tante na het zien van al die schilderingen, wandtapijten, kleurige tegeltjes en gedetailleerd gebeeldhouwde ornamenten. Wat een overdaad! De Baron was bovendien erg bij de tijd en liet verwarming, baden, toiletten en een hypermoderne keuken installeren. Hij had bovendien geen zin te wachten tot jonge aanplant in de tuin tot wasdom zou komen en liet honderden volwassen bomen aanrukken om meteen een leuk uitzicht te hebben.


het planten van de bomen

Photobucket
het stallencomplex

Photobucket
de toegangspoort

Luxe alom dus en de verbouwing duurde dan ook zo’n 20 jaar. Nu was Baron Etienne niet zo rijk dat hij dit allemaal zo maar kon bekostigen. De katholieke baron had echter een rijke joodse dame aan de haak geslagen: hij trouwde, zéér tegen de zin van de beide families, de steenrijke Franse barones Hélène de Rothschild (van de bekende bankiersfamilie). Zij had miljoenen op de bank en zo kon de droom van de Baron van Zuylen gerealiseerd worden. Het Kasteel vulden zij met familiestukken en kostbare souvenirs van hun vele reizen. De familie ontving door de jaren heen in hun superpaleis de groten der aarde (Nonkel en Tante aanschouwden het hemelbed waarin o.a. Brigitte Bardot en Joan Collins hebben geslapen). Het is echt de moeite waard die on-Hollandse uitbundigheid eens te gaan bezichtigen. Indrukwekkend, amusant en bovendien heel leerzaam.

Photobucket

De gids, die absoluut niet gediend was van kleine kinderen en de sprookjesrondleidingen die voor hen gegeven werden, bleef maar benadrukken dat het geld nu op was. De familie heeft volgens haar weinig interesse in het kasteel en verblijft er zelden. Het onderhoud is duur en het toelaten van publiek is een noodzaak om de hoge kosten op te kunnen brengen. Zo zijn nu zelfs de slaapkamers van de baron en barones te bezichtigen. Ze was het er duidelijk niet helemaal mee eens, maar Nonkel en Tante vonden het maar wát mooi.

Meer informatie op: www.kasteeldehaar.nl
foto's van het interieur op: http://www.kasteleninutrecht.eu/Haar.htm

Photobucket
naast het kasteel staat een kapel, die helaas gesloten was

Photobucket
Vreemde wortels van bomen.

Photobucket


Tantes ensemble:
Getailleerde zwart wollen jas uit de jaren '40: slecht 30 euro via marktplaats.nl. Één van de beste aankopen van de afgelopen jaren!
Gobelintas, paarse rok, hoedje en vossenbontje: alles vintage via Giensch Utrecht
Gevoerde leren handschoenen met perforaties: Pauw, Utrecht
Zwarte veterschoenen met spekzolen: 10 euro bij de kringloopwinkel De Arm in Utrecht.

1 opmerking:

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.