dinsdag 13 juli 2010

Antieke ketting met medaillon

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Van haar grootmoeder kreeg Tante een antieke ketting met daaraan een medaillon. De ketting behoorde ooit toe aan de oma's grootmoeder en later aan haar moeder en is daarmee toch zeker 120 jaar oud. De ketting is erg lang en oma vertelde dat haar moeder altijd een horloge aan de ketting droeg, dat ze in de band van haar rok stak.

Photobucket

Op oude foto's van Brabantse dames is te zien dat dat inderdaad heel gebruikelijk was. Deze dames dragen echter een schuifketting, die door een soort kraal bij elkaar wordt gehouden en in zo in lengte is te verstellen. Waarschijnlijk heeft aan oma's ketting ook een schuifje gezeten.

Photobucket

Tantes tante wist zich te herinneren dat opoe (de moeder van oma) de ketting tweemaal om de hals geslagen droeg en uitspreide over de boezem. Ook dat is op oude foto's en schilderijen terug te zien:

Photobucket

Photobucket

Het goud zal prachtig hebben gestaan op de zwarte kleding van toen. Tante denkt dat haar voorouders streekdracht droegen; op een oude familiefoto bij haar vader thuis dragen de getrouwde vrouwen immers de poffer: een witte muts van gaas en kant met lange linten, waarbij de bol schitterend is versierd met kunstbloemetjes. die foto is helaas niet voorhanden, maar de volgende afbeelding toont bruidjes uit Lepelstraat, wat aardig in de buurt ligt.

Photobucket

Onderstaande dame woonde waarschijnlijk wat meer richting het oosten. Haar poffer is platter en breder dan de ronde bol uit het westen van Brabant:

Photobucket

Het gegraveerde goude medaillon hoort oorspronkelijk niet bij de ketting. Het behoorde namelijk toe aan ene Tante Fien; een chique, doch chagerijnige oude dame die voortdurend haar 'chacoche' (spreek uit als: sjakosje; Vlaams voor handtas) kwijt was. Oma kan daar na al die jaren nog smakelijk om lachen.
In het medallion zit links een stukje papier met een afbeelding van bloemen en rechts een klein portretje van ome Kees, de echtgenoot van tante Fien. Ome Kees wordt herinnerd als een aardige man en het is mooi te zien hoe zijn snibbige echtgenote een portretje van hem als jongeman met brilletje bij zich droeg.

Photobucket

Photobucket

Aan de achterzijde van het medaillion zat vroeger een speld, om het op de blouse vast te zetten:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Tante zal de ketting met medaillion zeker dragen. Mooi met een ouderwetse jurk of blouse of juist op een hip zwart shirt. Wat een prachtig cadeau! Een echt familiestuk.

1 opmerking:

  1. Inderdaad een prachtig cadeau.. En wat een mooie geschiedenis zit erachter!

    BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.