dinsdag 29 juni 2010

Stofzuigen

Photobucket

Tante moet er bij deze tropische temperaturen werkelijk niet aan denken: stofzuigen. Nu is zij sowieso niet zo van het huishouden, want ze heeft het druk met lippen stiften en haren krullen...In de jaren '50 was de stofzuiger echter dé grote redding voor de moderne huisvrouw. Handig, snel en grondig; de grote Amerikaanse huizen met hoogpolige tapijten werden nu echt schoon.

Photobucket

Maar stofzuigers bestond al veel eerder; vóór de komst van elektriciteit in de huizen waren er stofzuigers met blaasbalgen die met de hand of de voet bediend moesten worden:

Photobucket Photobucket

Hier ziet u één van de eerste elektrische stofzuigers (1912):

Photobucket

In de jaren '20 was de stofzuiger een manier om het personeelstekort dat na de gruwelijke Eerste Wereldoorlog was ontstaan op te lossen. In deze advertentie wil de vrouw des huizes het apparaat niet meer uit handen geven:

Photobucket

Grappig is dat de stofzuigers in de V.S. er doorgaans anders uitzien dan die in Nederland; ze lijken nu nog steeds op hun jaren '50 voorgangers, met de stofzak aan de steel/slang, zoals dit exemplaar van het merk Hoover:

Photobucket

In deze prachtige advertentie uit Engeland uit de jaren '30 zien we de stofzuiger op een sleetje, zonder wieltjes. Dat werkt ook alleen maar op tapijt:

Photobucket

Hoe zou dat verschil ontstaan zijn? Zou mijnheer Philips het Hollandse trek-maar-achter-je-aan-model hebben geïntroduceerd? Als u het weet, hoort Tante het graag.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

7 opmerkingen:

 1. Zelf heb ik een stofzuiger uit de jaren 20 werkt prima,wel veel herrie trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geachte heer, mevrouw,
   
  Binnen onze kwaliteitskring voor logopedisten (werkzaam in verpleeghuizen binnen de regio Brabant) hebben wij een behandelprogramma ontwikkeld voor volwassen cliënten met communicatieve beperkingen, na bijvoorbeeld een herseninfarct. Aan de hand van thema’s worden diverse onderwerpen belicht, zoals apparaten van vroeger. Daarbij willen we graag gebruik maken van beeld- en leesmateriaal. Omdat we zelf niet over een databank beschikken voor alle veertig thema’s, willen wij uw toestemming vragen om enkele foto's van de site te mogen gebruiken. Uiteraard wordt de bron vermeld. Het programma willen we beschikbaar maken voor onze collega’s, door het in boekvorm uit te geven.
   
  Hopende op uw spoedige positieve reactie en bij voorbaat dank voor uw medewerking,
  met hartelijke groet,
  Mw. L. Schreurs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geachte mevrouw Schreurs,

  Wat een goed idee. Deze afbeeldingen kunt u gerust gebruiken, aangezien ze afkomstig zijn van diverse andere sites. Mocht u een foto willen gebruiken van mijzelf, of een foto van een object of plaats die ik heb gemaakt, dan graag tevoren om toestemming verzoeken.

  hartelijke groeten van Tante Patent
  tantepatent@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke beeldserie zeg. Vind het ook geen leuke klus, maar het centraal zuigsysteem en deze beelden maken het al een stuk aangenamer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben sinds kort in onze loods ook zo'n stofzuigsysteem. Absoluut niet te vergelijken met vroeger maar wat een uitkomst! Ik geloof dat ze ze ook voor in particulieren verkopen super handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat cool om die evolutie zo te zien! En dan nagaan dat we nu al met zelf rijdende stofzuigers en centrale systemen zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een uitkomst! De stofzuiginstallatie is in de jaren heen zo goed verbeterd. Het is voor mij een ontspanning, niet zoals velen haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.