dinsdag 1 mei 2012

Een geweldige Vrijmarkt-vondst

Photobucket

Tante is dol op Koninginnedag. Bij het ontbijt bestudeert ze de ensembles van de hoogheden en vervolgens stort ze zich in de mensenmassa op de Vrijmarkt. Ieder jaar lukt het haar wat interessants te vinden. Vorig jaar waren het drie ingelijste modeprenten uit 1830-1845 voor 12,50 euro. Dit jaar vond ze een wel een heel bijzonder stukje antiek:

Photobucket

Dit object lag op een kleedje tussen oud speelgoed en beduimelde chicklit. Tante zag meteen dat het apparaatje zeker 100 jaar oud moest zijn, maar had geen idee waar het voor diende. Aan de binnenzijde een wieltje en een veer. Aan de buitenzijde een los draaiend klepje. Ook de verkoopster wist van niets, maar verzekerde haar dat het 'heel oud' was. De ouderwetse dames op de voorzijde zagen er inderdaad zeer Edwardiaans uit. Toen Tante de achterzijde bekeek zag ze dat het een souvenir van de Wereldtentoonstelling te Parijs betrof. Vreugde alom.

Photobucket

Na van de gevraagde 2 euro nog 50 cent te hebben afgedongen (schande!), stak Tante het voorwerp in haar tas. Nonkel en Tante speculeerden; wat zou het zijn? Was het een aansteker? Naaigerei? Het wieltje aan de zijkant, het tuutje en het losse klepje riepen veel vragen op.

Gelukkig stond op het voorwerp met wiens patent we te maken hadden: G. Minisini uit Turijn.

Photobucket

Gaspare Minisini bleek een uitvinder te zijn op het gebied van de fotografie. Op internet vond Tante een vergelijkbaar voorwerp en daarbij het document waarin het patent wordt beschreven met tekeningen en al.

Het betreft een patent uit 1895, dat is verleend voor 15 jaar. (het is dus een souvenir van de Wereldtentoonstelling van 1900 en niet die van 1889, toen de Eifeltoren opende).

Photobucket

En wat bleek? Dit blikken apparaatje is een zaklampje. Door aan het wieltje te draaien kwam er magnesiumdraad uit het tuitje. Het klepje diende helemaal naar boven gedraaid te worden, om zo het licht te reflecteren. Zo kon het ook als flitser voor fotografie worden gebruikt. Handig! In het patent staat trouwens: ook te gebruiken in mijnen, tunnels, of waar het maar van pas komt.

Op internet vond Tante deze versie, waarbij de binnenzijde met magnesiumlint nog intact is:

Photobucket

Photobucket

Nu is het gegeven van een gepatenteerde draagbare zaklamp/magnesium-flitser al schitterend, maar het feit dat het hier een souvenir van de Wereldtentoonstelling van 1900 betreft, maakt het een heel bijzonder verzamelobject. De afgebeelde Eifeltoren heeft in de top een helder licht. Hier is over nagedacht door de maker van dit souvenir, want wanneer het magnesiumdraad wordt aangestoken, brandt het boven de top van de Eifeltoren.

Photobucket

Photobucket

Zo'n gadget is natuurlijk het ideale souvenir van een Wereldtentoonstelling. Beter kan Koninginnedag toch niet worden?

Andere vondsten:

een hele lading Agatha Christie pockets:

Photobucket

zwarte flamencowaaier:

Photobucket

Lijvig werk over de Depressie in de V.S.:

Photobucket

petit point etuitje met katoenen zakdoeje (circa 1940):

Photobucket

oude boeken:

Photobucket

geruit jersey rokje:

Photobucket

7 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind je vonst echt helemaal mooi. Zo oud die zaklamp. Harstikke leuk. Leuk ook he om thuis te ontdekken waar het nu werkelijk voor diende.

  Xanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat geweldig! Echt leuk, die 'zaklamp'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw! Wat ben u goed geslaagd tante! Het tasje met zakdoekje is werkelijk enig, maar de zaklamp is echt schitterend! Misschien moet ik eens naar Utrecht gaan met de vrijmarkt, ik heb helemaal niets gekocht hier in Nijmegen, en dat komt niet snel voor. Nu ik er aan terug denk heb ik vorig jaar wel iets gekocht, maar niet veel soeps haha. Ik heb maandag wel een erg mooie elektrische klok gezien van bakeliet met een. voor die tijd erg bijzondere, glow in the dark wijzerplaat. De prijs vond ik alleen niet rommelmarktwaardig. Maar enfin, gefeliciteerd met uw aankopen, ik hoop dat u er veel plezier van mag hebben. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinsten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Tante Patent
  De Gaspare Minisini is een magnesium band brander, en bedoeld voor de fotografie.
  Het is een soort fotolamp (flitslamp) voor langere belichtngen.
  Het magnesium band zit op en rol in de houder en loopt over het duimwieltje naar de punt.
  Met je duim kan je het magnesiumband naar voren transporteren en daar door de brand tijd verlengen.
  De patenten die je gevonden hebt zijn van Minisini met klokwerk, hierdoor wordt het Mang.band automatisch getransporteerd.
  Floris van Wijk

  BeantwoordenVerwijderen

Tante leest graag uw reactie! Tips, truuks, vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.