zondag 25 april 2010

Camee-ring: "you have to like zee face"

Photobucket

In Rome kreeg Tante van Nonkel deze gouden ring met een camee. Alvast voor haar verjaardag...

Photobucket

Tante bleef in de Via Sistina staan bij een piepklein winkeltje, waar in de etalage de mooiste camees lagen. Een oud damentje wenkte haar naar binnen en vertelde dat haar familie al drie generaties lang cameeën maakte, vanaf 1880. Zij was de 'grandmóther', reeds 80 jaar oud. Haar man, de 'professore' had de meeste sieraden in de winkel met de hand gesneden volgens de oude Italiaanse traditie. Moderne cameeën worden tegenwoordig meestal met laser volledig computergestuurd uitgesneden, iets waar de oude dame vol afgrijzen over sprak.

Photobucket

Vol trots liet grandmóther, die inmiddels haar hele familiegeschiedenis uiteen had gezet, de verschillende ringen zien. Tante moest bij een sterke lamp door een vergrootglas naar de uitgesneden afbeeldingen kijken. De ringen die de professore had gemaakt hadden volgens de dame perfecte gezichtjes; "Iez perfect face!". En dat was waar. Wat een kunst om uit een klein stukje schelp met de hand zo een volmaakt fijn gezichtje te snijden.

Photobucket

De ring die Tante koos is dus nieuw, maar wel gesneden in de klassieke stijl en gezet in een elegant gedraaide rand. De schelp die gebruikt is heet sardonyx en is donkerder van kleur dan de klassieke rozerode variant. De schelp komt uit een dieper deel van de zee en is zo gesneden dat de donkerbruine kleur de achtegrond vormt voor het witte gezichtje. De dame heeft bolle wangetjes en lijkt een los plukje haar op haar voorhoofd te hebben. Ze is mooi, maar ziet er ook lief en vriendelijk uit. En dat was volgens grandmother het belangrijkste; "You have to like zee face. Otherwise ies not the right cameo for you."

dinsdag 20 april 2010

Oude foto's

Photobucket
Carte de Visite van een gedistingeerd heer, genomen eind 19de eeuw in de fotostudio van hoffotograaf Wilh. Ivens op de Houtstraat 23 te Nijmegen.


Van oom en tante kreeg Tante enkele oude foto's. De foto's tonen familieleden van de aangetrouwde oom, dus Tante kent de mensen op de foto's niet echt. Dat neemt niet weg dat de foto's ieder een mooi tijdsbeeld schetsen en bovendien prachtige plaatjes zijn om naar te kijken.
De foto's zijn iets groter afgedrukt ten behoeve van de details.


Photobucket
Cabinetfoto van een baby rond 1900. Het is niet duidelijk of dit een jongen of en meisje is. Babies van beide geslachten droegen immers kanten jurkjes.


Photobucket
Cabinetfoto van een slager, omstreeks 1900. Opmerkelijk is dat hij poseert in zijn werktenue. Zou deze man zo vergroeid zijn met zijn beroep dat hij zelfs in de fotostudio zijn werkjas draagt? "Je bent wat je doet", dat ging in die tijd zeker op. In het familiealbum schept het wel duidelijkheid; dat is oom Theo en hij was slager.
Cabinetfoto's en cartes de visite werden geplakt op dik karton. Deze foto wordt daarbij omlijst door een fraaie rand van krullen.



Photobucket
De slagerij in Brummen. Is de man rechts op de foto dezelfde slager? Dan moet deze foto wat jaren later genomen zijn.


Photobucket
Grote foto van een jongen in zondags matrozenpak met hondje. Wederom genomen rond 1900. Helaas is deze foto wat verkleurd. Op de achtegrond is slechts vaag het achterdoek met bomen en planten te zien waartegen de knaap poseerde. In zijn hand draagt hij een ruikertje. De sluitertijd was in deze periode kort genoeg om ook dieren te fotograferen.


Photobucket
Boottochtje circa 1903. De dames dragen de typisch hooggesloten blouses met pofmouwen uit de Edwardiaanse tijd met als versiering colliers en broches.
De rokken waren uitlopende modellen van verschillende banen zonder versiering. De dame in het midden heeft waarschijnlijk een dameshorloge aan een ketting aan haar riem vastgemaakt en in haar rokband weggestopt. De juffrouw links zal jonger zijn dan de rest. Zij draagt en witte rok en een grote kinderlijke strik in het haar.
De kapsels hebben het zeer modieuze cottage loaf model, waarbij haarstukjes en rollen werden gebruikt om het opgestoken haar zoveel mogelijk volume te geven. Het kapsel is vernoemd naar een Engels brood:

Photobucket


Photobucket
Tweelingbroertje in 1923. Droegen jongetjes voorheen jurkjes tot hun kleutertijd, deze tweeling gaat heel chique gekleed in gebreide pakjes met leren laarsjes.


Photobucket
Meisjes in de jaren '20 poserend met bloemenvaas bij een kostbaar automobiel. Weet één van de lezers misschien welk type auto dit is?
De meisjes dragen gemakkelijke katoenen jurkjes en schoenen met een bandje, ook wel Mary Janes genaamd. De twee meisjes aan de buitenzijde zijn helemaal bij de tijd met hun strakke bobkapsels.



Photobucket
Is dit weer de tweeling? Op deze foto lijken ze Charlie Chaplin te imiteren in hun vaders kleding, met wandelstok, sigaar en klompen(!). Of is dat slechts een interpretatie van Tante en doen ze eigenlijk gewoon niemand anders na dán hun vader? Zo zie je maar hoe onze beeldvorming gekleurd wordt door de media, ook wanneer we kijken naar foto's uit de jaren '20.


Photobucket
Meisjesklas, of misschien zelfs een complete school, uit 1925. Het bobkapsel met de zijscheiding was duidelijk populair, al zijn er ook enkele lange vlechten te bekennen. Waarschijnlijk konden de moeders het niet over hun hart verkrijgen hun dochters te kortwieken, hoe modieus dat ook was.
De meisjes dragen een schooluniform met witte kraag en wederom de praktische Mary Janes.

zondag 18 april 2010

Krulspelden en haarverf

Photobucket

Dit weekend ging Tante naar twee verjaarspartijtjes. Ter verhoging van de feestvreugde zette ze met rollers extra krullen in heur haar. Tante moet eigenlijk weer eens naar de kapper, maar met deze oplossing kan de huidige coupe nog even mee.

De rollers zijn van metaal en hebben een bolletje aan een elastiekje, waarmee u de haren rond de roller vastzet. Een vreemd houtje-touwtje systeem, dat niet heel handig is, maar er destijds leuk uitzag in het schap bij de drogist. Koopt u dus maar liever een conventioneler type krulspeld...

Photobucket

Stap-voor-stap:
Tante smeerde voor ze ging wikkelen eerst een willekeurige krul-fixeer-crème in het handdoekdroge haar. Voor extra grip maakte ze de rollers vochtig en wikkelde er een reepje keukenpapier omheen. Zo glijdt het haar niet steeds weg. Vervolgens rolde ze haar lokken naar achteren om de rollers heen. Rolt U ze naar voren, dan hangt de krul al snel in uw ogen. Bij een weerbarstige lok lukte het niet; die is naar beneden gerold. Het haar aan de achterzijde zette ze in krullen vast met speldjes, maar daarover in een later bericht meer.

Tante liet heur haar aan de lucht drogen om er tot slot toch maar even de föhn op te zetten (het inschatten van droogtijd is niet haar sterkste punt). Toen ze de rollers eruit haalde, kamde ze de krullen even met een grove kam. Met de hand de krullen vervolgens mooi in model draaien, haarlak eroverheen...klaar!

Photobucket

Vindt u dit alles omslachtig? U heeft helemaal gelijk, maar het was wel een gezellig knutselwerkje zo op de zaterdagmiddag. Tante moet nog wat oefenen, maar het begin van de jaren '50-Marilyn-Monroe-coupe is er.

Over de kleur:
Tante verft heur haar altijd zelf. De kleur rood/zwart van Brilliance van Schwarzkopf is al maanden favoriet; niet duur, makkelijk in gebruik, fraaie kleur en veel glans. Op de onderstaande foto, genomen met onflatteus flitslicht, ziet u het beste wat de kleur is:

Photobucket verf

Tantes haar wordt met iedere verfbeurt donkerder. Dat betekent; elke dag opnieuw wenkbrauwen bijkleuren met een potlood. Die zijn namelijk nog donkerblond en lijken anders onzichtbaar.

Photobucket

Lippenstift: nr. 53 van de Bodyshop
Bolero: Vero Moda
Stippenjurk: Miss Etam

Ceintuur: Brouwers Mode
Parelsnoer: cadeau van vriendinnetjes uit de Verenigde Staten van Amerika

woensdag 14 april 2010

Nonkel en Tante op vakantie: Roman Holiday

raam1

Nonkel en Tante gingen een paar dagen naar Rome, de Eeuwige Stad. Daar is zoveel prachtigs te zien, ze kwamen werkelijk ogen te kort. En behalve kerken, tempels, fonteinen en fresco's was er ook nog ijs, pizza, koffie en drank...Rome is echt een aanrader! Geen nieuw gebouw te bekennen (en dat is voor Tante een positief punt) en alles is makkelijk te belopen. De ideale kleding voor zo'n trip naar Rome is chique en verzorgd, maar dus wel mét wandelschoenen...


De Trevi Fontein, ontworpen door Bernini:

trevi2


Een Smart is handig te parkeren:

smart


Eén van de best bewaarde Romeinse tempels staat op het Forum Boarium:

forumb


Het hotel aan de Via Mascherone:

mascherone

raam2


Het Tibereiland met daarop o.a. een oud ziekenhuis:

tiber


De plafondschildering van Andrea Pozzo in de Sant'Iganzio lijkt driedimensionaal te zijn:

pozzo


De Sint Pieter:

Sint Pieter

Habemus Papem2


De koepel van Michelangelo, met daarvoor de enorme bronzen baldakijn van Bernini:

Baldakijn Bernini

Koepel Michelangelo


Een lid van de Zwitserse Garde ging stiekem op de foto met een groep katholieke girlscouts.

Zwitserse Garde

Obelisk Vaticaan


Tantes lievelingsbeeld in de Vaticaanse musea. De pose...de gezichtsuitdrukking...de handen...de plooien van haar gewaad:

beeld1

beeld2


De School van Athene, geschilderd in 1509 door Rafaël. Links in het midden Plato, rechts zijn leerling Aristoteles:

Rafael


De enorme wenteltrap in de Vaticaanse musea. Zo ontworpen dat een ruiter te paard naar boven kon rijden:

trap2

trap1


Het Pantheon. Ooit een Romeinse tempel, nu een basiliek. Het zonlicht komt binnen door het oog in de indrukwekkende koepel:

Pantheonkoepel

Pantheon1


De Olifant met obelisk achter het Pantheon. De olifant is ontworpen door (de beste man had het maar druk) Bernini:

olifant


De Spaanse trappen:

spaansetrappen


Tante had graag een ritje op de Vespa gemaakt, maar het verkeer in Rome was volgens Nonkel té gevaarlijk:

Vespa


Een prachtige kerk is de oude Sant'Onofrio op de heuvel Janiculum, gebouwd in de 15de eeuw en gedecoreerd met fraaie fresco's. Hier ligt de dichter Torquato Tasso begraven. Romes protserige barok is leuk, maar kan een mens soms te veel worden...
Sint Onofrio was overigens een kluizenaar, die in de woestijn leefde en bedekt was door zijn lange baard en bladerrokje (te zien op de tweede foto):

Sant'Onofrio

onofrio3

Photobucket


De triomfboog van Constantijn met daarachter het Colosseum:

boogcolosseum

colosseum


Het Forum Romanum:

forum1

forum2


De Engelenburcht bij nacht:

Engelenburcht


Enorme fontein in de wijk Trastevere. Hierin placht men groente en zichzelf te wassen. Het water in Romes fonteinen is dan ook heel schoon:

fontein


Cocktails op het Campo de Fiori. Tante waagde zich aan de frozen capirinha fragola:

cocktail


Prentjes bij de lift in het hotel met daarop look-alikes van Tante. Ze kon zich bedwingen en heeft de plaatjes niet van de muur gerukt en in de koffer gestopt...:

Photobucket